Kolokvij se realizira u suradnji sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj, uz logističku pomoć HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Uvodničar će biti dr. sc. Andor Végh iz Pečuha, a u glazbenom programu sudjeluju Silvestar Balić, Richard Patkos i Andor Végh 

XLI. znanstveni kolokvij Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata na temu Gajde – glazbeni instrument naroda Panonije bit će održan u četvrtak, 1. listopada, s početkom u 18 sati u Tavankutu na Etno salašu „Balažević“. Kolokvij se realizira u suradnji sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj, uz logističku pomoć HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Uvodničar će biti dr. sc. Andor Végh iz Pečuha.
Gajde su prije XX. stoljeća na cijelom panonskom prostoru igrale istaknutu ulogu u glazbenom životu seoskih, ali i gradskih sredina. Gajde su instrument koji je proizvod samoniklih majstora, nestandardiziranog izvornog glazbenog iskustva. Od početka društvenih modernizacijskih procesa XIX. stoljeća, međutim, njihova uloga naglo gubi na važnosti i ovisno o razlici u društvenim utjecajima pojedinih regija do 1950-ih godina skoro svugdje nestaju iz svagdašnje prakse veselja i zabava. Od 1970-1980-1990-ih sve se više javlja potreba za spašavanjem ove kulturne tradicije te se javljaju pojedini revival pokreti za oživljavanje starinskog sviranja i starinskih instrumenata. U okviru predavanja, dotaknut ćemo se sljedećih tema: Sličnosti i razlike u pojedinim gajdama na panonskom prostoru, vrste i područje njihove raširenosti; „Kakvo ime da ti dam“ – prisvajanja u nazivima – kako se zovu ovi instrumenti?; Pokreti za spašavanje gajdaške tradicije – sličnosti razlike; Kako svirati i zašto svirati?
Prije, za vrijeme i poslije predavanja ćemo se služiti i živom svirkom i pjesmom na gajdama i srodnim instrumentima, ne samo s panonskih prostora. U programu sudjeluju Silvestar Balić (kontra, pjevanje), Richard Patkos (gajde, dude, irske iulian pipe, tj. irske gajde) i Andor Végh (gajde, dude, mišnice, diplice…).

Više