Organizator izložbe, koja ostaje otvorena do 17. ožujka je bečka udruga ‘Riječ-boja-ton’ u suradnji s Hrvatskim centrom. Dio izložaka bit će ponuđen za prodaju. Izloženo je tridesetak rukotvorina koje su čuvarice baštine iz udruge Zlatne niti Gunje spasile iz prošlogodišnje poplave

Izložba tridesetak rukotvorina koje su čuvarice baštine iz udruge Zlatne niti Gunje spasile iz prošlogodišnje poplave otvorena je 11. ožujka u Hrvatskom centru u Beču.
Na izložbi ‘Zlatne niti Gunje’ izložene su slike, narodne nošnje, dvije lutke u gunjanskoj nošnji, narukvice, ogrlice i drveni broš buba mara, boce, ručne torbice te tri zlatoveza s tragovima šteta od poplave, koje još čeka obnova.
-Izlažemo zlatoveze koje smo spasili iz poplave, svaki ručni rad ima svoju priču, ali tužnu’, izjavila je Hini u srijedu u Hrvatskom domu predsjednica udruge Zlatne niti Gunje Ana Radan. “Ovo je izložba našeg kulturnog blaga spašenog iz vodenog vala koje smo zaželjeli prikazati u Beču’, dodala je.
Samozatajnim ženama iz gunjanske udruge, koje su stotine sati i mnogo truda uložile u spašavanje dragocjene baštine slavonskog zlatoveza, to je omogućila udruga za podršku i poticanje zajedništva ‘Hrvatska pomaže’ u suradnji s Maticom iseljenika.
Na čelu te udruge, čiji su osnivači gradovi Zagreb Osijek i Dubrovnik je Đurđa Adlešić, koja je izrazila zadovoljstvo što je izložba organizirana u Beču.
Članice udruge Zlatne niti Gunje, predstavnici grada Osijeka i Matice iseljenika posjetili su u utorak navečer i hrvatsko veleposlanstvo u Beču gdje ih je primio veleposlanik Gordan Bakota.
-‘Otvorenje izložbe bitan je događaj za promicanje hrvatske kulturne baštine s kojom se možemo dičiti’, rekao je Bakota na prigodnom domjenku. Dodao je da će otvorenje izložbe biti prigoda za druženje s gradišćanskim Hrvatima i Hrvatima koji žive i rade u Beču naglasivši važnost slanja daljnje pomoći stanovništvu stradalom u poplavama.
Predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport Miroslav Piplica rekao je da je ta zajednica do sada poslala 390 kamiona humanitarne pomoći za Posavinu i Gunju te najavio nastavak slanja pomoći.
Udruga ‘Zlatne niti Gunje’ utemeljena je 2009. godine i ima 25 članica koje je obnova rukotvorina uništenih u poplavi još čvršće povezala.
Organizator izložbe, koja ostaje otvorena do 17. ožujka je bečka udruga ‘Riječ-boja-ton’ u suradnji s Hrvatskim centrom. Dio izložaka bit će ponuđen za prodaju.
(Hina)

Više