Svečano misno slavlje na hrvatskom i njemačkom jeziku u punoj katedrali Sv. Bartolomeja predvodio je zagrebački nadbiskup metropolit, kardinal Josip Bozanić, a prvi dio proslave pod geslom „Gdje smo, da smo, tu smo!” bio je u dvorani „Saalbau” u Bornheimu u Frankfurtu

Hrvatska katolička župa (HKŽ) u Frankfurtu na Majni proslavila je u subotu, 5. i nedjelju, 6. prosinca 50. obljetnicu djelovanja. Svečano zahvalno misno slavlje na hrvatskom i njemačkom jeziku u punoj katedrali Sv. Bartolomeja u Frankfurtu predvodio je zagrebački nadbiskup metropolit, kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupom biskupije Limburg mons. Thomasom Löhrom, provincijalnim ministrom Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu fra Joškom Kodžomanom, ravnateljem dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislavom Markićem, dekanom grada Frankfurta dr. Johannesom zu Eltzom, voditeljem HKŽ Frankfurt fra Željkom Ćurkovićem, gvardijanom Franjevačkog samostana u Sinju fra Petrom Klapežom, te s još šestoricom redovničkih i biskupijskih svećenika. Na misnom slavlju, sa skupinom sestara pristiglih iz domovine od kojih je više njih djelovalo u toj hrvatskoj župi, sudjelovala je provincijalna predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja iz Splita s. Leonka Bošnjak Čovo. Misnom slavlju pribivao je i Ernst Gerhardt iz Gradskog poglavarstva Frankfurta. Na misi je sudjelovalo veliki broj mladih u hrvatskim narodnim nošnjama.
U prikaznim darovima preneseni su novoobjavljena spomen-knjiga o 50. obljetnici župe Frankfurt, kao i prigodna obljetnička medalja, kruh, vino i voda.
Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ uputio je mons. Löhr koji je kazao kako je hrvatska zajednica jedna od brojnijih zajednica drugih materinskih jezika u biskupiji Limburg. Zahvalnu riječ svima uputio je o. Ćurković, s kojim u pastoralu župe djeluju dušobrižnici fra Marko Domazet Lošo i fra Ivan Čikara, s. Pavlimira Šimunović i Magdalena Galić. Istaknuo je kako je hrvatska župa u Frankfurtu službeno osnovana za vrijeme fra Bernarda Dukića, te je podsjetio kako su u Frankfurtu prije toga, od 1963. do 1995. djelovali franjevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene dr. fra Vitomir Slugić i dr. fra Ivan Tomislav Međugorac. Potom je kardinalu Bozaniću, mons. Löhru i drugim istaknutim osobama na dar predao spomen-knjige i medalje župe Frankfurt. Kardinal Bozanić je u toj prigodi o. Ćurkoviću predao medalju sv. Ivana Pavla II.
Misno slavlje izvrsnim je pjevanjem uveličao mješoviti zbor HKM Frankfurt „Mato Lešćan” pod vodstvom s. Pavlimire Šimunović.
Prvi dio proslave pod geslom „Gdje smo, da smo, tu smo!” bio je u subotu, 5. prosinca u dvorani „Saalbau” u Bornheimu u Frankfurtu. U bogatom programu u pjesmi, glumi i slici dan je presjek djelovanja u HKŽ Frankfurt, a nastupili su crkveni zbor „Mato Lešćan”, zbor mladih, dječji zbor, tri folklorne skupine „Croatia ensemble”, djeca i mladi. Kristina Kovačević je na zanimljiv i domišljat način napravila intervju na pozornici s kardinalom Bozanićem, provincijalnim ministrom o. Kodžomanom, gradskim dekanom Eltzom, provincijalnom predstojnicom s. Leonkom Bošnjak Čovo i voditeljem referenata katolika drugih materinskih jezika u biskupiji Limburg Heribertom Schmittom. Svi su oni na dojmljiv način govorili o važnosti HKŽ Frankfurt, što su okupljeni u dvorani pozdravili pljeskom. Među drugim uglednim gostima bili su i ravnatelj vlč. Markić i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina te više svećenika i redovnica, poglavito onih pristiglih iz domovine koje su djelovale u HKŽ Frankfurt. Bilo je i drugih uglednih osoba iz Crkve i društva, među kojima i gk RH iz Frankfurta Vladimir Duvnjak i konzul GK BiH iz Frankfurta Dragan Bagarić. Na kraju su svi članovi zborova zajedno otpjevali hrvatsku domoljubnu pjesmu „Moja domovina” i to, na traženje okupljenih, dva puta. Podijeljeni su i darovi djeci za sv. Nikolu. Zahvalnu riječ uputio je o. Ćurković. U zabavnom dijelu nastupio je Gibonni i prijatelji.
(IKA)