Na dužnosti dušobrižnika svih katolika hrvatskog jezika u pokrajini Rheinland-Pfalz bio je pune 33 godine, a 2004., kada je umirovljen, objavio je i monografiju “33 godine u dijaspori – HKM Koblenz 1970.-2003.

Jubilarnu pedesetu obljetnicu misništva proslavio je u nedjelju, 29. lipnja mons. Alojzije Petrović. Bilo je to zahvalno misno slavlje na svetkovinu svetih Petra i Pavla te u sklopu mjesnog proštenja Ivanja u Gotalovu, rodnom mjestu mons. Petrovića u župi Gola.
Na početku misnog slavlja preč. Josip Grošić pročitao je pismo varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka koji je zlatomisniku Petroviću čestitao jubilej.
Na kraju misnog slavlja zlatomisnik je zahvalio svima koji su to slavlje uveličali, a napose nazočnim svećenicima. Mons. Petroviću su, uz prigodne darove, čestitali i načelnik općine Gola dr. Stjepan Milinković, predstavnici gostiju iz Mađarske te Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Gotalova čiji je mons. Petrović i počasni član.
Mons. Alojzije Petrović rođen je 20. svibnja 1938. godine u malom prekodravskom mjestu Gotalovu uz mađarsku granicu. Godine 1957. upisuje Bogoslovni fakultet u Zagrebu, a za svećenika je zaređen na Petrovo 1964. godine po rukama kardinala Franje Šepera. U jesen 1971. godine preuzima službu dušobrižnika hrvatskih katolika na privremenom radu u Njemačkoj te je imenovan župnikom HKM sa sjedištem u Koblenzu u biskupiji Trier gdje je na toj dužnosti dušobrižnika svih katolika hrvatskog jezika u pokrajini Rheinland-Pfalz bio pune 33 godine sve do mirovine 1. prosinca 2004. godine.
Kao dugogodišnji i angažirani župnik inozemne pastve imenovan je 11. travnja 2001. godine monsinjorom – kapelanom Svetog Oca, a godinu ranije primio je i Zlatnu medalju Varaždinske biskupije uz proslavu 30. obljetnice HKM u Koblenzu. U godini svog umirovljenja objavio je i monografiju “33 godine u dijaspori – HKM Koblenz 1970.-2003.
(IKA)