Kao jedini Hrvat i jedini kipar u slovenskoj delegaciji, Mirt je ostvario epohalni uspjeh. Hrvatska ove godine, nažalost, nije odaslala delegaciju, no time je Mirtov uspjeh kao Zagrepčanina u Mariboru utoliko i veći

Marijan Mirt, voditelj mariborske likovne sekcije ”Milena Lah” osvojio je ovaj mjesec u Parizu zlatnu medalju na jednoj od najprestižnijih međunarodnih kulturnih manifestacija na području likovne umjetnosti Le Salon de Beaux Arts de la Société Nationale des Beaux Arts, depuis 1909.
Kao jedini Hrvat i jedini kipar u slovenskoj delegaciji, Mirt je ostvario epohalni uspjeh. Hrvatska ove godine, nažalost, nije odaslala delegaciju, no time je Mirtov uspjeh kao Zagrepčanina u Mariboru utoliko i veći. Zajedno s fotografom Branimirom Ritonjom, koji je osvojio brončanu medalju, mariborski su umjetnici ostvarili veliki uspjeh.
”Dobio sam jedinu zlatnu medalju za kiparstvo, a kolega Ritonja brončanu za fotografiju. Podijeljeno oko 24 nagrada. Osvojio sam prvo zlato za Sloveniju i nagrada je zaslužena za moj rad, inače ne bih imao priliku sudjelovati na toj prestižnoj izložbi.”

Tekst: Marko Mandir