La pomme d’or FIJET-a u Rovinj je stigla ‘morskim putem’, tradicionalnom rovinjskom drvenom brodicom – batanom, na mali mol. Ondje su je dočekali gradska Limena glazba, mažoretkinje te folklorni pjevači i plesači

Hrvatskom turizmu stiglo je još jedno veliko priznanje. Ovaj put Međunarodnog udruženja novinara i pisaca o turizmu koje je Rovinju dodijelilo Zlatnu jabuku, svojevrsni turistički Oscar. Upravo je očuvanost kulturno-povijesnog naslijeđa jedan od razloga zašto su Rovinju novinari svijeta dodijelili uglednu nagradu.
Nagrada Zlatna jabuka (La pomme d’or) dodjeljuje se destinaciji, odnosno mjestu ili osobi za ukupni doprinos očuvanju, unapređenju i razvoju povijesno-kulturne baštine u funkciji razvoja turizma. Gradonačelniku Rovinja Giovanniju Sponzi na svečanosti održanoj na središnjem rovinjskom trgu predao ju je predsjednik FIJET-a Tijani Haddad.
Rovinj uspješno baštini svoju povijest i tradiciju. Pogledajte starogradsku jezgru. Sačuvana je u izvornom obliku. I nije napuštena, konzervirana, već se u njoj živi. To je iznimno važno, rekao je Haddad.
Zlatna jabuka u Rovinj je stigla ‘morskim putem’, tradicionalnom rovinjskom drvenom brodicom – batanom, na mali mol. Ondje su je dočekali gradska Limena glazba, mažoretkinje te folklorni pjevači i plesači.
Dobiti ovu nagradu od ljudi koji su vidjeli najljepša mjesta na svijetu, veliko je priznanje. Kada k tome dobijete ‘Oscara’ za izniman doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine i tradicije u razvoju suvremenih trendova u turizmu, onda ste dobili potvrdu da je razvojna politika koju provodite ispravna, kazao je Sponza.
(HRT)