Predstava ‘Car neuspjeha’ autora i redatelja Jana Fabrea igrala se 24. listopada na Borštnikovim susretima u Mariboru, a ‘Leda’ Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić premijerno je izvedena 25. listopada u Kraljevskom pozorištu Zetski dom u Cetinju

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ovoga je tjedna gostovalo u Sloveniji te u Crnoj Gori s dvije predstave – ‘Car neuspjeha’ autora i redatelja Jana Fabrea igrala se 24. listopada na Borštnikovim susretima u Mariboru, a ‘Leda’ Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić premijerno se izvela dan kasnije u Kraljevskom pozorištu Zetski dom u Cetinju.
‘Car neuspjeha’ koprodukcijska je predstava ZKM-a i kompanije Troubleyn/Jan Fabre VZW iz Antwerpena u kojoj glumi Frano Mašković. Fabreov junak fiktivnog klauna ili realnog glumca s lakoćom se transformira u mnoštvo likova, nastojeći vještinom doprijeti do idealnoga i neprestano se spotičući o iste pogreške, poput umjetnika prepuštenoga ponavljanju istoga.
Predstava ‘Leda’, u dramaturškoj obradi Jelene Kovačić, također je koprodukcija, ali s Međunarodnim festivalom Kotor Art iz Kotora, te Kraljevskim pozorištem Zetski dom iz Cetinja. Svoju zagrebačku premijeru imat će 24. studenoga u ZKM-u.
U ‘Ledi’ glume zagrebački i crnogorski glumci, Ksenija Marinković (Klara), Nataša Dorčić (Melita), Srđan Grahovac (Urban), Mirko Vlahović (Klanfar) te Dejan Ivanić (Aurel). Kostimografkinja je Doris Kristić, a glazbu je skladao je Frano Đurović.
(Hina)