ZKM-ovci su gostovali 27. i 28. studenoga u Theatreu de Gennevilliers u okviru Festivala Hrvatske u Francuskoj, a 3. i 4. prosinca u kultnom njujorškom kazalištu La MaMa sa scenskim projektom Pismo Heineru Mulleru. Festival d’ Automne u Parizu bit će domaćin Zagrepčanima od 13. do 20. prosinca

Da Zagrebačko kazalište mladih nosi lentu najvažnijeg hrvatskog teatra, kako mnogi znalci tvrde, potvrdila je i Europska komisija dodijelivši mu titulu europskog ambasadora za kulturu iz programa Kultura 2007. – 2013. Uz priznanje su dobili i financijsku potporu koja će im pomoći da kvaliteta njihova rada ostane na zavidnoj razini.

Kvalitetu ZeKaeMa potvrđuje poziv iz Pariza i New Yorka da gostovanjem prikažu neka od svojih najzapaženijih djela. Tako će predstavom Car neuspjeha gostovati 27. i 28. studenog u Theatreu de Gennevilliers u okviru Festivala Hrvatske u Francuskoj, a 3. i 4. prosinca u kultnom njujorškom kazalištu La MaMa sa scenskim projektom Pismo Heineru Mulleru.

Nakon New Yorka, ZeKaeM ponovno odlazi u Pariz na Festival d’ Automne s predstavom S druge strane.

– Festival d’ Automne ugostit će nas od 13. do 20. prosinca. To je prestižni festival koji postoji već 41 godinu, a mi imamo priliku po prvi puta predstavljati Hrvatsku na takvom događanju na kojemu do sada nikada nije nastupilo niti jedno hrvatsko kazalište. Riječ je o izuzetnoj časti, a taj je poziv ujedno još jedno veliko priznanje radu ZeKaeMa – kazala je Dubravka Vrgoč, ravnateljica tog poznatog zagrebačkog kazališta.

Iza svih priznanja stoji proeuropska orijentacija Zagrebačkog kazališta mladih koje je pod vodstvom Dubravke Vrgoč prepoznato u europskim kazališnim krugovima.

Ovo kazalište već dugi niz godina radi na produciranju najznačajnijih hrvatskih kulturnih izvoznih proizvoda i ostvaruje zavidne koprodukcije te gostovanja na prestižnim festivalima. Zbog svega navedenog ne čude silna priznanja ZeKaeMu i pozivi na gostovanja u svjetske kulturne metropole.
(http://www.zagrebancija.com/hr-scena/zekaem-putuje-na-veliku-turneju-u-pariz-i-new-york_320633)