Predstava ‘Galeb’ nastala prema istoimenoj drami Antona Pavloviča Čehova, u režiji Bobe Jelčića, i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih gostovat će od 30. svibnja do 2. lipnja u bečkom Teatru Akzent

Predstava ‘Galeb’ nastala prema istoimenoj drami Antona Pavloviča Čehova, u režiji Bobe Jelčića, i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih gostovat će od 30. svibnja do 2. lipnja u bečkom Teatru Akzent, u okviru austrijskog festivala Wiener Festwochen. Predstava je ušla u uži izbor nejprestižnijeg srednjoeuropskog festivala kao jedina predstava u regiji, a festival koji je započeo 14. svibnja traje do 21. lipnja.
Predstava „Galeb“ pobudila je interes inozemnih kritičara i programatora te je kazališni kritičar bečkog Der Standarada, Ronald Pohl, koji je došao predstavu pogledati u Zagreb zabilježio: „Da biste vidjeli jednu od najneobičnijih i najljepših predstava Čehova koje se danas izvode, morat ćete se uputiti u Zagreb. (…)
Redatelja Bobu Jelčića ni najmanje ne zanimaju uobičajeni klišeji kada je riječ o Čehovu. (…) Bobi Jelčiću ne trebaju breze da bi smrtno ozbiljno shvatio ton Čehovljevih likova.“ „Potrebni su vam čvrsti živci za Jelčićevu meditaciju o Čehovu. Valja se udaljiti od ‘Galeba’ koji poznajemo. Vrsni redatelj nije ostavio ni njegov kostur. (…) Pjesma govori o ljubomori i oprostu. Ova predstava ne mora moliti za razumijevanje. Ona je precizna, pametna i otvorena te će svim potencijalnim posjetiteljima Wiener Festwochena odmah prirasti srcu“, zapisao je među inim Pohl.
Predstava „Galeb“ je bila zapažena na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu u Belgiji, prošloga svibnja, a gostovao je i Nottingham Playhouseu u okviru Neat festivalu u Velikoj Britaniji, kao i na Via festivalu u Modeni, Italija.
(culturenet.hr)