Suradnja Zagrebačke i Panonske filharmonije započela je 2012. godine u sklopu projekta međunarodne kulturne suradnje dviju zemalja i razmjene orkestara. Ona se, na radost obiju filharmonija, nastavlja, a rezultirat će dvama koncertima – najprije u Pečuhu, a potom u Zagrebu. Panonsku filharmoniju iz Pečuha Zagrebačka filharmonija će ugostiti u Zagrebu, 24. ožujka 2017.

Zagrebačka filharmonija 1. prosinca 2016. gostuje u mađarskom gradu Pečuhu, domu Panonske filharmonije, ‘Gradu mira’ i Europskoj prijestolnici kulture 2010.g., a u sklopu međunarodne kulturne suradnje orkestara Zagreba i Pečuha. Koncertom će ravnati Jesko Sirvend uz solistički nastup violinista Martina Draušnika, violončelista Smiljana Mrčele i pijanistice Zrinke Ivančić.

Koncertna dvorana Kodaly centar, u kojoj će orkestar nastupiti, u arhitektonskom i tehnološkom smislu, jedna je od najmodernijih i najopremljenijih europskih koncertnih dvorana. Odlikuje se izvanrednom kvalitetom zvuka – ujedno je i jedna od koncertnih dvorana sa najboljom akustikom u Europi.

Violinist i koncert majstor Martin Draušnik i violončelist Smiljan Mrčela članovi su orkestra Zagrebačke filharmonije te istaknuti hrvatski solisti, a u izvedbi Beethovenovog Trostrukog koncerta za violinu, violončelo i klavir, nastupit će u glazbenom triju s izvrsnom zagrebačkom pijanisticom mlađe generacije Zrinkom Ivančić Cikojević. Kao što je dobra praksa na svim gostovanjima Zagrebačke filharmonije, na koncertnom repertoaru u Pečuhu nalazi se i djelo (barem) jednog hrvatskog skladatelja – ovaj put riječ je o djelu Amfitrion Borisa Papandopula te Schumannova 4. simfonija.

Suradnja Zagrebačke i Panonske filharmonije započela je 2012. godine u sklopu projekta međunarodne kulturne suradnje dviju zemalja i razmjene orkestara. Ona se, na radost obiju filharmonija, nastavlja, a rezultirat će dvama koncertima – najprije u Pečuhu, a potom u Zagrebu.

Panonsku filharmoniju iz Pečuha, predvođenu uglednim dirigentom Howardom Williamsom, Zagrebačka filharmonija će ugostiti u Zagrebu, 24. ožujka 2017., u sklopu Plavog ciklusa (ZF)