Vojna oprema i naoružanje vojnika, ali i svakodnevni život u kuhinji te prikaz, kroz fotografije i tekst, obnove starog grada od sredine 50-ih godina prošlog stoljeća do danas glavna je tema izložbe Muzeja Zeline

Izložbom Zelingrad – sedam stoljeća povijesti Muzej Zelina slavi 25 godina postojanja, ali i odaje priznanje svima koji su u 60 godina radili na njegovoj obnovi. Zelingrad, 5 kilometara od grada Sveti Ivan Zelina, prvi put se spominje 1295., a od 17, stoljeća navodi se kao ruševina.
Vojna oprema i naoružanje vojnika, ali i svakodnevni život u kuhinji te prikaz, kroz fotografije i tekst, obnove starog grada od sredine 50-ih godina prošlog stoljeća do danas glavna je tema besplatne izložbe o Zelingradu koju zainteresirani Zelinčani, a i ostali stanovnici županije i Zagreba mogu razgledati na izložbi “Zelingrad – sedam stoljeća povijesti”.
– Izložbom Muzej Zelina slavi 25 godina postojanja, ali i odaje priznanje svim ljudima koji su u posljednjih šezdeset godina radili na njegovoj obnovi – objasnio je Josip Žigrović iz Turističke zajednice Svetog Ivana Zeline te dodao da je upravo to razlog što se zelingradska izložba može besplatno razgledati do kraja siječnja.
– Prvi se put spominje 1295. godine, kad se u njemu nalazio kaštelan s kraljevskom postrojbom. Kroz povijest je promijenio mnoge vlasnike, a u najboljem je stanju bio za vrijeme Kerečenjijevih, kad je grad imao renesansne prozore, vodu te više dvorišta za potrebe posade, posluge, smještaj konja i stoke – rekao je Žigrović i dodao da se od 17. stoljeća Zelingrad prvi put spominje kao ruševina.
U takvom je stanju i danas, a kako je izgledao nekada, može se vidjeti i na maketama koje su također dio izložbe koja se svakog dana može vidjeti od 9 do 15 sati.
(Večernji list)