Studirala u Beču i SAD-u, diplomirala političke znanosti i poslijediplomski studij arhivistike i informatike na Cleveland StateUniversity, od 1981. do 1990. radila je kao voditeljica katalogizacije i arhivistica u povijesnom institutu Western Reserve Historical Society u Clevelandu te u sveučilišnim knjižnicama Case Western Reserve University u Clevelandu i Oberlin College u Oberlinu

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač dobio je svoju zamjenicu. Riječ je o dobro poznatoj Zdravki Bušić, koja je do 1995. radila u Uredu predsjednika Franje Tuđmana. Školovala se u Beču i SAD-u, diplomirala političke znanosti i poslijediplomski studij arhivistike i informatike na Cleveland State University, od 1981. do 1990. radila je kao voditeljica katalogizacije i arhivistica u povijesnom institutu Western Reserve Historical Society u Clevelandu te u sveučilišnim knjižnicama Case Western Reserve University u Clevelandu i Oberlin College u Oberlinu.
Na početku 90-ih sudjeluje u osnivanju HDZ-a i vraća se iz SAD-a u Hrvatsku. Dva je puta bila zastupnica HDZ-a u Hrvatskom saboru, a od 2004. do 2011. god. radi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao savjetnica za informatizaciju. Na izborima za Europski parlament 2013. izabrana je među hrvatske članove Europskog parlamenta. Sestra je Zvonka Bušića, hrvatskog političkog emigranta.
(www.vecernji.hr)