Zbor gostuje na jednom od najvećih međunarodnih festivala zborske glazbe i najvećem događaju Europskog udruženja zborova – Europa Cantat. Jednotjedna manifestacija koja se, od 1961., svake tri godine održava u drugoj europskoj državi ugošćujući više od 3000 pjevača iz cijeloga svijeta

Zbor HRT-a pod ravnanjem šefa-dirigenta Tončija Bilića gostuje na jednom od najvećih međunarodnih festivala zborske glazbe i najvećem događaju Europskog udruženja zborova – Europa Cantat. Jednotjedna manifestacija koja se, od 1961., svake tri godine održava u drugoj europskoj državi ugošćujući više od 3000 pjevača iz cijeloga svijeta, koji osim koncerata održavaju i radionice, razmjenjuju iskustva i uče novi repertoar, ove će se godine upriličiti u Pečuhu u Mađarskoj od 24. srpnja do 2. kolovoza.

U posebnom večernjem koncertnom programu, u katedrali u Pečuhu, nastupit će muški dio Zbora HRT-a sa solistima, pod vodstvom maestra Tončija Bilića, a predstavit će jedan od najljepših primjera preplitanja pučke crkvene tradicije sa skladateljskim nadahnućem, remek-djelo hrvatske zborske literature – Muku Gospodina našega Isukrsta (po Ivanu), oratorij za sole i muški zbor a cappella na osnovu splitskog pučkog crkvenog pjevanja Borisa Papandopula.

Devet godina nakon zapamćene izvedbe u ciklusu Sfumato u Muzeju Mimara, Zbor HRT-a s istom solističkom postavom i pod ravnanjem maestra Tončija Bilića u ožujku ove godine ponovno je izveo djelo u ciklusu Sfumato. Djelo je dovršeno 1936. godine u Splitu, a nastalo je na poticaj članova i prijatelja Splitskog muzičkog društva Zvonimir čiji je Papandopulo tada bio dirigent. Muka se prvi put mogla čuti na Cvjetnicu iste godine u Splitu u izvedbi tog istog društva koje ju je te i sljedeće godine nastavilo izvoditi diljem Hrvatske. Zahvaljujući Zboru HRT-a, Muka će ponovno, nakon 1930-ih, zazvučati izvan domovine.
(HRT)
Više