Predajom kruha od ovogodišnjeg žita na središnjem gradskom trgu gradonačelniku Subotice završene su u nedjelju 10. kolovoza, 104. žetvene svečanosti bačkih Hrvata, poznatije kao Dužijanca.
U proslavi kraja žetelačkih radova i ove godine sudjelovalo je više stotina članova kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH, Grčke, Mađarske, Srbije i Vojvodine, koji su u narodnim nošnjama uz glazbu i igru prošetali središtem grada.

Povorku sudionika ove najveće i najsvečanije manifestacije žetvenih svečanosti pratilo je preko tisuću građana Subotice i okolice, među kojima su bili i hrvatski diplomati, predstavnici pokrajinske, lokalne vlasti te hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini.

Svetu misu zahvalnicu koja je prethodila svečanoj procesiji predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

“Dužijanca je znak vašega hrvatskog i katoličkog identiteta. Ona svjedoči o bogatoj tradiciji i višestoljetnom boravku na ovim prostorima, istodobno oplemenjujući grad u kojemu živite“, rekao je u propovijedi u subotičkoj katedrali biskup Uzinić.

Dužijanca je javna i opća proslava svršetka žetve, koja je posljednjih godina postala zaštitnim znakom ne samo bačkih Hrvata – Bunjevaca, kojima izvorno taj običaj pripada, već i cijelog grada Subotice.

Tijekom pet mjeseci slavljenja žetvenih svečanosti održano je preko 20 crkvenih, folklornih, književnih, glazbenih i etnografskih manifestacija čiji je cilj bio zahvalu Bogu za plodove zemlje.

Ovogodišnju „Dužijancu“ organizirala je istoimena Udruga bunjevačkih Hrvata iz Subotice.
(narod.hr)