Ovaj dvanaesti ciklus po redu upisalo je rekordnih 19 polaznika iz 13 zemalja (Argentina, Australija, Austrija, Čile, Japan, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Panama, Peru, Portugal, Rusija, SAD) koji su uspješno položili oba dijela završnoga ispita te dobili Diplomu Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture Sveučilišta u Zagrebu te dvojezični Prijepis ocjena, na hrvatskome i engleskome jeziku.

Hrvatski internetski tečaj HiT-1, online tečaj hrvatskoga jezika kao inoga, uspješno je završio 27. svibnja kada je proveden završni ispit za polaznike proljetnog semestra. Ovaj dvanaesti ciklus po redu upisalo je rekordnih 19 polaznika iz 13 zemalja (Argentina, Australija, Austrija, Čile, Japan, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Panama, Peru, Portugal, Rusija, SAD) koji su uspješno položili oba dijela završnoga ispita te dobili Diplomu Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture Sveučilišta u Zagrebu te dvojezični Prijepis ocjena, na hrvatskome i engleskome jeziku.
Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao inog jezika u Republici Hrvatskoj nastao inicijativom Hrvatske matice iseljenika te u suradnji triju institucija: Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišnog računskog centra Srce, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011. Od tada pa do lipnja 2016. godine održano je dvanaest semestara, a nastavu je pohađalo 106 polaznika iz 34 zemlje s različitih kontinenata. Tečaj je podržao i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelivši 4 stipendije za jesenski semestar 2015. i 7 stipendija za proljetni semestar 2016. godine.
HiT-1 se sastoji od 7 nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik Marija Bošnjak, Maša Musulin, Zrinka Kolaković i Lidija Cvikić, ujedno i autorice tečaja. Naime, osim interaktivnih, zanimljivih i raznovrsno osmišljenih sadržaja u sustavu za e-učenje, obavezni dio tečaja su i 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype i Webinar).
Osim što ovaj tečaj pruža mogućnost učenja hrvatskoga jezika svima onima koji to žele, a nisu u mogućnosti doći pohađati neki od tečajeva u Hrvatskoj ili u svojim zemljama nemaju organizirane tečajeve, danas učenje jezika hrvatskim iseljenicima na neki način postaje i uvjetovano. Naime, za dobivanje hrvatskog državljanstva zadnjih nekoliko godina nije dovoljno samo imati potvrdu o hrvatskome podrijetlu, nego je nužno poznavati i osnove jezika u govoru i pismu, a to im upravo ovaj tečaj omogućuje. Veseli činjenica da je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio natječaj za stipendije za jesenski tečaj 2016. i zimski tečaj 2017.
Organizatori već sada najavljuju sljedeći termin održavanja tečaja od 12. rujna do 4. prosinca 2016. a iscrpnije informacije mogu se naći na adresi www.matis.hr

Videoprilozi o tečaju dostupni su na sljedećim mrežnim stranicama:
• E-učenje hrvatskoga jezika – CROnline
• E-učenje hrvatskoga jezika – Prilog HTV-a

Tekst: Lada Kanajet Šimić