Četverodnevna kulturna manifestacija „Na Neretvu misečina pala” koja je započela radionicom „Na Neretvu glagoljica pala”, nastavljena Večerima folklora, Eko sajmom, a u okviru projekta „Hrvatska volontira 2016.” obrađena je i tema tradicijskih običaja o načinu veza narodne nošnje Neretve te izradi oglavlja neretvanskih djevojaka i žena, završena je u crkvi Sv. Ilije u Metkoviću koncertom marijanskih pučkih napjeva

U organizaciji KUD „Metković” i GKS-a (Gradsko kulturno središte), te uz potporu Ministarstva kulture RH, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića, četverodnevna kulturna manifestacija „Na Neretvu misečina pala” koja je započela radionicom „Na Neretvu glagoljica pala”, nastavljena Večerima folklora, Eko sajmom, a u okviru projekta „Hrvatska volontira 2016.” obrađena je i tema tradicijskih običaja o načinu veza narodne nošnje Neretve te izradi oglavlja neretvanskih djevojaka i žena, završena je u nedjelju 22. svibnja u crkvi Sv. Ilije u Metkoviću koncertom marijanskih pučkih napjeva koji se održao nakon večernje mise koju je predvodio župnik fra Petar Gulić.
Uz napomenu da se ove godine proslavlja 300 godina od krunjenja lika čudotvorne Gospe Sinjske, pozdravljajući sve nazočne prije početka koncerta, župnik fra Petar istaknuo je da će prva pjesma „Zdravo, majko milosti” u izvedbi mješovitog zbora župe domaćina biti posvećena upravo Gospi Sinjskoj.
U programu su marijanske pjesme pjevali pučki pjevači iz Rogotina koji su i u svojoj župi animirali slavlje svetkovine Presvetog Trojstva, pučki pjevači župe Vidonje, župe sv. Ilije iz Lovreća, župe sv. Luke iz Otoka, pučki pjevači župe sv. Stjepana s Vlake te pučki zbor sv. Cecilije iz Jelse. Nadalje, u programu su marijanske pjesme pjevali KUD „Neretvanke”, KUD „Danica Hrvatska”, KUD „Drežnik”, KUU „Ivan Vitez Trnski” „Borovčanke”, “Podrujničke” i ženska pjevačka skupina „Bukovica” iz Tomislavgrada u BiH.
Uz dobro poznate marijanske pjesme na koncertu su gosti pjevali i gange Majci Božjoj te recitirali molitvice svojih krajeva. Na kraju koncerta nazočnima se uz zahvalu obratio i prof. Vidoslav Bagur, a druženje uz pjesmu nastavilo se u hotelu Narona.
(IKA)

Fotogalerija