U organizaciji zagrebačkog Centra za kreativno pisanje desetak polaznika savladavalo je vještine vezane uz pisanje kratkih priča i većih proznih djela, a podučavali su ih ugledni hrvatski pisac Renato Baretić te Nebojša Lujanović

»Završnom priredbom, u Delnicama, koja će 31. kolovoza u 21 sat početi u dvorani za sastanke hotela Risnjak, kraju će biti privedena Ljetna škola pisanja koju je u Delnicama organizirao zagrebački Centar za kreativno pisanje. Punih tjedan dana desetak polaznika savladavalo je vještine vezane uz pisanje kratkih priča i većih proznih djela, a podučavali su ih ugledni hrvatski pisac Renato Baretić, autor odlično prihvaćenih romana »Osmi putnik«, »Pričaj mi o njoj« i »Hotel Grand« te Nebojša Lujanović. Sustav rada, ističe Lujanović je takav da se radilo dva puta po dva sata dnevno, pri čemu je u prijepodnevnom terminu na rasporedu bila teorija (komponente priče i teksta te zadaća), a poslijepodne rad na zadaćama, odnosno tekstovima koje su polaznici napravili.
  »Tempo je prilično žestok, ali to je i potrebno jer se kroz taj intenzivni način može puno naučiti, a uz to dobro je što smo u Planinskom centru Petehovac pomalo izolirani, što također dodatno motivira na rad koji svoj završni čin ima završne večeri, kad svaki polaznik čita svoj rad. Svakako treba istaći i činjenicu da ova poduka ne stvara samo ljude koji nakon nje bolje pišu, već i bolje čitatelje. Ovakav oblik rada u Hrvatskoj je relativno mlad i provodi se u Zagrebu nekih šest godina, a u Splitu dvije-tri, dok je u svjetskim okvirima riječ o stogodišnjoj tradiciji«, govori Lujanović.
Renato Baretić pak ističe da je vrlo zadovoljan ostvarenim u, kako on to naziva, vježbaonici za pisanje: »Imam već nekog iskustva u radu ovakvog oblika poduke, ali mi se nikada nije dogodilo da u sedam dana ovako intenzivno radim, što se pokazalo vrlo dobro jer sam već nakon nekoliko dana posjetio ono unutarnje zadovoljstvo vezano uz činjenicu da sam se uvjerio u to da sam zaista nekoga nešto naučio o pisanju. Inače se to zadovoljstvo javlja, ako rad nije ovako intenzivan već se realizira kroz nekoliko mjeseci, znatno kasnije«, govori Baretić.
Pohvale PC-u Petehovac: Jako smo zadovoljni i smještajem te odnosom cjelokupnog osoblja Planinskog centra Petehovac pa se nadam da ćemo se vratiti i sljedeće godine, a osobno bih jako voljela zadržati Gorski kotar kao lokaciju koju ćemo ubuduće nuditi kao dio naših aktivnosti, i to u okviru turističke i kulturne ponude cijelog ovog kraja i Grada Delnica, kaže Sanja Vučković.
 Zadovoljstvo ostvarenim ističu i polaznici. Mirta Jušić Dovođa je iz Zagreba i ovo joj je već četvrta godina da pohađa razne CKP-ove radionice: »Kad god to ne učinim ja malo zastanem s pisanjem pa me uključivanje u ove radionice motivira na rad i zato sam se prijavila za ovu ljetnu školu u Gorskom kotaru. Prošle godine sam bila na radionici romana, a ove sam se godine opredijelila za radionicu proze i Renato Baretić tjerao nas je »ko vrag grešnu dušu«, ali smo zaista puno naučili i vrlo sam zadovoljna jer smo u odličnom društvu puno naučili«, govori Jušić Dovođa.

Izvor: Novi list