Hrvatski dokumentarni film “Goli” redateljice Tihe Klare Gudac i kratki film “Kokoška” u njemačko-hrvatskoj koprodukciji koji je režirala Una Gunjak proglašeni su najboljim ostvarenjima u svojim kategorijama na 20. Sarajevo Film Festivalu (SFF)

Hrvatski dokumentarni film “Goli” redateljice Tihe Klare Gudac i kratki film “Kokoška” u njemačko-hrvatskoj koprodukciji koji je režirala Una Gunjak proglašeni su najboljim ostvarenjima u svojim kategorijama na 20. Sarajevo Film Festivalu (SFF), dok je tursko ostvarenje “Pjesma moje majke” redatelja Erola Mintasa neočekivano proglašeno najboljim u okviru natjecateljskog programa za igrani film.
“Goli” Tihe Klare Gudac priča je o obiteljskoj drami jednog političkog zatočenika na Golom otoku, a član žirija Ananda Scepka je kazao kako je riječ o angažiranom i uvjerljivom filmu kojim je zahvaljujući posvećenosti redateljice svijetu prenio istinu o jednoj velikoj tragediji.
“Hvala vam, ovo je nevjerojatno. Film je sniman dugo … moram se zahvaliti cijelom timu”, kazala je Gudac nakon uručenja nagrade ističući kako film posvećuje svim žrtvama totalitarnih sustava a posebice onima koji su nastradali na Golom otoku i njihovim obiteljima.
I Una Gunjak je vidno uzbuđena iskazala zahvalnost cijeloj ekipi s kojom je surađivala. Njezin je film dojmljiva ratna priča o drami koju proživljava šestogodišnja djevojčica.
Nagradu “Srce Sarajeva” za najbolji igrani film – uz novčani iznos od 16 tisuća eura – “Pjesma moje majke” je na temelju odluke žirija kojim je predsjedao mađarski redatelj Bela Tarr zaslužila zbog suptilno ispričane priče o drami jedne obitelji suočene s velim društvenim promjenama.
I Feyyaz Duman koji glumi naslovnu mušku ulogu u ovom ostvarenju dobio je “Srce Sarajeva” za najboljeg glumca dok je najboljom glumicom proglašena Mari Kitia za ulogu u gruzijskom filmu “Nevjeste”.
Publika i kritika ranije su kao najbolji film uvjerljivo favorizirali kosovsko ostvarenje “Tri prozora i vješanje” redatelja Ise Qosje no on je na opće iznenađenje ostao bez ikakve nagrade žirija.
Završnog dana 20. SFF-a sarajevska je publika kao pretpremijeru imala prilike pogledati ovogodišnjeg dobitnika “Zlatne arene” s festivala u Puli film “Broj 55” Kristijana Milića a također izvan konkurencije prokazani su i novi film Woodyja Alena “Čarolija na mjesečini” te južnokorejsko ostvarenje “Snowpiercer” redatelja Bong Joon-hoa.
Jubilarno dvadeseto izdanje SFF-a ove je godine oborilo sve rekorde, kako po broju prikazanih filmova tamo i publike koja je vidjela projekcije.
Prikazano je čak 246 filmova iz 60 država a publika je imala priliku vidjeti niz sjajnih novih filmskih ostvarenja ali uživo čuti što o vlastitoj i suvremenoj filmskoj produkciji imaju kazati poznati redatelji poput Mikea Leigha, Michaela Winterbottoma i Kena Loacha.
Već čuvenim sarajevskim crvenim tepihom prošetao je i poznati meksički glumac Gael Garcia Bernal.
Direktor i utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra završne večeri nije krio zadovoljstvo onim što je postignuto ove godine. “Ovo je bilo fantastično izdanje i najbolji festival kojega smo imali”, kazao je Purivatra.

Izvor: (www.index.hr)