Potpredsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH i predsjednik UO Hrvatske matice iseljenika gostovao je u emisiji Ivane Perkovac Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

 -Svaki Hrvat, bez obzira gdje živi, ima pravo nastaniti se u Hrvatskoj i osigurati i potvrditi tamo svoje prebivalište. Pri tome ne mora imati ni stan, ni posao. On to može realizirati i to mu nitko ne može osporiti. I za one koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a ne žive u Hrvatskoj, dakle nalaze se na privremenom radu, školovanju i slično, nema nikakvih problema. Čovjek koji radi primjerice u Njemačkoj mora se samo javiti u nadležnu policijsku postaju i reći da ima prebivalište u Hrvatskoj te da želi zadržati osobnu iskaznicu.
– Drugim riječima, mora prijaviti privremeni rad u inozemstvu. Ta prijava vrijedi pet godina. I nakon pet godina taj se čovjek opet mora javiti i obnoviti svoju prijavu, ako se do tada još nije vratio u Hrvatsku. I dalje će moći imati dokumente u Hrvatskoj.
Ivo Jelušić, potpredsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednik UO Hrvatske matice iseljenika u emisiji Ivane Perkovac Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?
(radio.hrt.hr)