Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina zaštićeni su oznakama izvornosti, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. Time je Hrvatska, uz Krčki pršut, dobila još dvije oznake čiji je naziv zaštićen na zajedničkom tržištu Unije

Još dva hrvatska proizvoda registrirana su na razini Europske unije – Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina zaštićeni su oznakama izvornosti, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. Time je Hrvatska, uz Krčki pršut, dobila još dvije oznake čiji je naziv zaštićen na zajedničkom tržištu Unije.
Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju kako su u Službenom listu EU, radi procedure prigovora na europskoj razini, objavljeni i zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla za Baranjski kulen i za Lički krumpir te zahtjevi za registraciju oznake izvornosti za Istarski pršut/Istarski pršut i za Varaždinsko zelje.
Razdoblje prigovora na razini EU vezano za zahtjev za registraciju oznake izvornosti Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje istekao je 10. srpnja. Ti proizvodi, ako Europska komisija ne zaprimi ni jedan prigovor, bit će slijedeće registrirane hrvatske oznake na razini EU, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.
(HRT)