Zaklada NSK u Zagrebu svojim će djelovanjem potpomagati programe i inovacije na području razvoja knjižničarstva, nagrađivati kvalitetne radove iz područja književnosti te poticati stvaralaštvo mladih. U tu su svrhu osmišljena dva programa: Knjižnice i knjižničari te Nagrada Anđelko Novaković

U srijedu, 25. rujna, s početkom u 20 sati, predstavlja se Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, utemeljena radi promicanja hrvatske kulture i znanosti. Zaklada NSK u Zagrebu svojim će djelovanjem potpomagati programe i inovacije na području razvoja knjižničarstva, nagrađivati kvalitetne radove iz područja književnosti te poticati stvaralaštvo mladih.
U tu su svrhu osmišljena dva programa: Knjižnice i knjižničari te Nagrada Anđelko Novaković. Program Knjižnice i knjižničari bavit će se novčanim potpomaganjem razvojnih projekata vezanih uz knjižnice i knjižničarsku zajednicu, stipendiranjem daljnjega obrazovanja i stručnoga usavršavanja knjižničara i drugih informacijskih stručnjaka, poticanjem inovacija u knjižničarskoj struci te djelovanjem u očuvanju i promicanju trajnih vrijednosti hrvatske kulturne i znanstvene baštine.
Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Nagrada je utemeljena s namjerom poticanja literarnoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih.
Članovi su Zakladne uprave dr. sc. Petar Piskač (predsjednik), akademik Velimir Neidthart (zamjenik), dr. sc. Antun Vujić, dr. sc. Ante Žužul te Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Svečano predstavljanje Zaklade održat će se u glavnome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. (Culturenet.hr)