Zaklada ‘Hrvatska kuća’postala je punopravna članica mreže kulturnih instituta zemalja članica Europske unije EUNIC na godišnjem općem zasjedanju te mreže koje se održava od 11. do 13. prosinca u Bruxellesu

Zaklada ‘Hrvatska kuća’postala je punopravna članica mreže kulturnih instituta zemalja članica Europske unije EUNIC na godišnjem općem zasjedanju te mreže koje se održava od 11. do 13. prosinca u Bruxellesu.
Zaklada će s radom započeti s prvim danom 2014. godine, a pristupanje ovoj mreži omogućit će joj programsko umrežavanje na međunarodnoj razini. Mreža EUNIC trenutno ima 29 članova iz 25 zemalja, a djeluje u više od 150 zemalja s više od dvije tisuće podružnica. Njihov rad usmjeren je na područje umjetnosti, jezika, mladih, obrazovanja, znanosti, interkulturnog dijaloga i na razvoj sektora.
Zakladu ‘Hrvatska kuća’ je na općem zasjedanju predstavila načelnica Sektora za međunarodne kulturne odnose i europske poslove Martina Borovac Pečarević te je općim konsenzusom svih članova EUNIC-a Zaklada postala punopravnom članicom.
U okviru općeg zasjedanja održana je konferencija na temu migracija i kulturne integracije u Europi te se raspravljalo o daljnjim akcijama u mapiranju kulture u vanjskim odnosima EU. Predstavljeni su i mnogobrojni konkretni projekti u kojima mreža sudjeluje, a u kojima će od sljedeće godine sudjelovati i ‘Hrvatska kuća’.
Hrvatska je iznijela nekoliko prijedloga za sudjelovanje mreže u upravo otvorenom natječaju za europske mreže u okviru programa Kreativna Europa. Zaklada ‘Hrvatska kuća’ pristupila mreži međunarodnih kulturnih instituta EUNIC.
(tportal.hr)