Nakon prigodne riječi delegata vlč. Komadine, članice prosudbene komisije prof. Srebrenka Šeravić i Iva Cvetko, uručile su zlatne medalje predstavnicima skupina. Prof. Šeravić je predala delegatu zahvalnicu, koju je Hrvatska matica iseljenika uputila Hrvatskom dušobrižničkom uredu u Frankfurtu u povodu organizacije 25 hrvatskih folklornih festivala u Njemačkoj

Tradicionalni, 25. Hrvatski folklorni festival održan je 23. travnja u Kulturnom i sportskom centru „Martinsee“ u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Na festivalu je nastupilo devetnaest folklornih skupina odraslih iz hrvatskih katoličkih misija (HKM), župa (HKŽ) i zajednica (HKZ) iz Njemačke. Prije festivala slavljena je Služba riječi koju je predvodio stalni đakon u Hrvatskoj katoličkoj misiji Giessen Mato Valjan. U Službi riječi pjesmom i molitvom je sudjelovala skupina mladih iz HKŽ Frankfurt i HKM Offenbach, uz pratnju na keyboardu Ivana i Tomislava Orlovića, a sve pod vodstvom pastoralnog referenta u HKM Offenbach Zvonka Orlovića. Nakon Službe riječi domovina je pozdravljena himnom uz pratnju tamburaške skupne „Crveno lišće“.

Potom su pozdravne riječi uputili gk u Frankfurtu Vladimir Duvnjak, vicekonzul GK BiH u Frankfurtu Dragan Bagarić i gradonačelnik Heusenstamma Halil Öztas. Svi su oni izrazili radost tolikim brojem mladih na festivalu te su sudionicima poželjeli puno uspjeha.

Na festivalu su bili i slovenski istraživač Roman Leljak, koji je otkrio najstrašnije stratište Hrvata – Hudu jamu, i prof. dr. Josip Jurčević, član Komisije HBK i BKBiH za hrvatski martirologij te autor brojnih knjiga o hrvatskim žrtvama.
Festival je uz riječ srdačne dobrodošlice svima okupljenima uime organizatora otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Na festivalu je bilo više svećenika, koji su došli u pratnji svojih skupina, kao i pastoralnih suradnica i suradnika – redovnica i laika, voditeljica i voditelja skupina, te roditelja i drugih ljubitelja hrvatske folklorne baštine.

U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora i stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora u Zagrebu prof. Vidoslav Bagur, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba prof. Srebrenka Šeravić i stručna voditeljica prema kriterijima Hrvatskoga društva folklornih voditelja i koreografa iz Zagreba Iva Cvetko.

 

Članovi folklornih skupina pjesmom i plesom povele su okupljene hrvatskim krajevima u kojima se njeguje bogatstvo hrvatske tradicijske kulture.
Folklorna skupina HKŽ Frankfurt am Main izvela je pjesme i plesove Banovine – „Čijam, čijam perje“. FS skupina HKM Offenbach am Main „Primoštensko kolo“, a FS HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus pjesme i plesove hrvatske Posavine. Folklorna skupina HKM Duisburg izvela je ličko kolo – „Aj‘ u kolo, jedno do drugoga“, FS HKZ Reutlingen plesove i običaje Baranje, a FS HKZ Filderstadt pjesme i plesove Hercegovine – „Sitan kamen do kamena“. Folklorna skupina HKM Essen izvela je pjesme i plesove hrvatske Posavine – „I ja jesam posavačko dijete“, FS HKM Nürnberg pjesme i plesove Baranje, a FS HKZ Esslingen pjesme i plesove Hrvata Bunjeaca – „Kolo na Dove“. Folklorna skupina HKM Gelsenkirchen izvela je plesove i pjesme Moslavine – „Igram, pjevam, do zore“, FS HKM Wiesbaden pjesme i plesove Slavonije, a FS HKM Hannover pjesme i plesove Bilogore – „Ajte cure u kolo igrati“. Folklorna skupina HKM Wuppertal izvela je pokladni običaj iz Baranjskog Petrovog Sela – „Petaračke lipe buše“, FS HKŽ München izvela je pjesme i plesove brodske Posavine – „Savo vodo, pozdravi mi dragog“, FS HKM Berlin pjesme i plesove Hercegovine, a FS HKM Darmstadt pjesme i plesove Slavonije. Folklorna skupina HKM Mannheim-Mosbach izvela je pjesme i plesove Bilogore – „Zasp’o Janko pod jablanom“, FS HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt pjesme i plesove iz Bizovca – „Širite se, široki rukavi“ te FS HKM Mainz pjesme i plesove Međimurja – „Međimurska pisana nedelja“.

Na kraju je prigodnu riječ uputio delegat vlč. Komadina, koji je zahvalio svim sudionicima i okupljenima, kao i obitelji Vuko na gostoprimstvu. Potom su članice prosudbene komisije prof. Srebrenka Šeravić i Iva Cvetko uručile zlatne medalje predstavnicima skupina. Delegat vlč. Komadina je članovima prosudbenog vijeća i voditeljici programa Kristini Kovačević uručio prigodni dar.
. Nakon festivala članovi prosudbene komisije su voditeljima folklornih skupina osobno uputili stručnu riječ glede nastupa njihove skupine. U glazbenom programu nastupili su tamburaški sastavi iz HKM i HKZ u Njemačkoj.

Tekst i fotografija: Adolf Polegubić