Svečano misno slavlje održano je u franjevačkoj samostansko-župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske pred više stotina vjernika iz ovog područja

U nedjelju, 2. srpnja 2017. u zagrebačkom naselju Sesvetska Sopnica održan je tradicionalni 9. Susret raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) te prijatelja tog živopisno-povijesnog kraja u sjeverozapadnoj Bosni.

Svečano misno slavlje održano je u franjevačkoj samostansko-župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske pred više stotina vjernika iz ovog područja koje je uvelike stradalo u posljednjem ratu. Misno slavlje u prijepodnevnim satima predvodio je fra Juro Tokalić, župnik i upravitelj župe Sokoline i Vrbanjci uz suslavlje gvardijana samostana sv. Luke u Jajcu fra Ante Šimunovića, gvardijana zagrebačkog samostana sv. Ilije prof. fra Bože Lujića, sopničkog župnika i definitora Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

Okupljene je ujedno na kraju misnog slavlja pozdravio i predsjednik Udruge raseljenih Kotorvarošana u Zagrebu Marko Bilobrk.

Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline. Okupljene je riječima dobrodošlice pozdravio i sopnički župnik fra Zdravko Dadić.

Misno slavlje je skladnim pjevanjem uveličao župni zbor pod ravnanjem Petre Rehak, kao i značajni broj članova župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, OFS-a i Frame. Susretu su nazočili i vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva BiH, kao i predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Uskoplja, Kupresa, Rame, Busovače, Usore, Banja Luke te drugih krajeva gdje žive Hrvati.

Druženju uz pratnju TS Tamburiks iz Zagreba kasnije se pridružio glazbenik Miroslav Škoro i članovi Kuburaške udruge Okić, koje je predvodio potpredsjednik Mirko Smetko. Okupljeni su mogli razgledati i narodne rukotvorine iz ovog podneblja.

Misi i susretu raseljenih Kotorvarošana nazočili su i brojni gosti; predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Zeba, savjetnik u Veleposlanstvu BiH u Zagrebu Anto Brtan, predstavnik Zajednice branitelja ‘Gojko Šušak’ Mijo Crnoja, član Upravnog odbora Udruge bosanskih Hrvata Prsten u Zagrebu dr. Ivan Marčeta i brojni drugi.
(KTA)