Planinari HPD-a “Željezničar” uspeli su se na vrh Ojos del Salado na granici Čilea i Argentine. 6893 metara visoki vrh u Andama najviši je vulkan na svijetu i ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi

Planinari iz zagrebačkog HPD-a “Željezničar” u subotu, 24. siječnja uspeli su se na vrh Ojos del Salado na granici Čilea i Argentine.
Glavni cilj željezničarske planinarske ekspedicije, 6893 metara visoki, vrh Ojos del Salado u Andama najviši je vulkan na svijetu i ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi.
Ime vulkana doslovno znači “oči slane ravnice”, a može se prevesti i kao “snježni izvor rijeke Salado”. Na istočnoj strani vulkana, na visini od 6390 m, nalazi se najviše stalno jezero na svijetu.
Osmeročlana ekipa zagrebačkih planinara željezničara na vrh je krenula s visine od 5755 m, u 6 sati po lokalnom vremenu i na vrh stigla nakon 9 sati uspona. Na vrhu su se zadržali kratko te su se uputili istim putom prema bazi.
Njihovo kretanje može se pratiti putem satelitskog GPS predajnika na webu
Ekspedicijom u Ande Hrvatsko planinarsko društvo “Željezničar” obilježava 65. obljetnicu uspješnog djelovanja. Alpinisti “Željezničara” ispenjali su mnoge smjerove i sudjelovali na ekspedicijama na svim svjetskim kontinentima, a speleolozi iz tog društva istražili su brojne najdublje jame u Hrvatskoj i u inozemstvu.
Društvo ima također aktivnu visokogorsku sekciju, sekciju društvenih izleta, a rad s djecom i mladima organiziran je u sekciji “Gojzeki”.
HPD “Željezničar” jedno od najvećih i najaktivnijih planinarskih društava u Hrvatskoj.
(Večernji.hr)

VIDEO