U okviru projekta razmjene izložbenih programa Muzeja suvremene umjetnosti iz Wroclawa i zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u Wroclawu se otvara izložba iz fundusa MSU ‘Nova umjetnost za novo društvo’

U okviru projekta razmjene izložbenih programa Muzeja suvremene umjetnosti iz Wroclawa i zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 25. rujna u Wroclawu se otvara izložba iz fundusa MSU ‘Nova umjetnost za novo društvo’.
MSU će se predstaviti na dva kata izložbenog prostora, presjekom radova iz svoga fundusa, fokusirajući se na umjetničke pojave, tendencije i pokrete zabilježene u Zagrebu od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas.
Poseban naglasak izložbe, čije su kustosice: Jasna Jakšić i Ivana Kancir, bit će na međunarodnom pokretu Novih tendencija i Novoj umjetničkoj praksi, te na pojedinim temama zastupljenima u časopisima BIT international i SPOT. Riječ je o časopisima koji su predstavljali značajan izdavački iskorak toga vremena, Galerija ih je izdavala između 1968. i 1978. i spadaju među najvažnije segmente fundusa i dokumentacijskih zbirki MSU.
Prema riječima nekih od najvažnijih umjetnika tog vremena, MSU je šezdesetih bio najotvorenija javna institucija u tadašnjoj Jugoslaviji, što se prije svega odnosilo na njezinu mogućnost da generira važne umjetničke pojave u međunarodnom i lokalnom kontekstu, ističe se u najavi zagrebačkog gostovanja.
Projekt predstavljanja zagrebačkog MSU-a ostvaren je u okviru razmjene s poljskim Muzejom suvremene umjetnosti Wroclaw.
Iduće godine WCM će u prostoru za povremene izložbe zagrebačkog MSU-a, predstaviti avangardne umjetničke pojave koje su se razvijale u Wroclawu od 1966. do 1981. godine, od vizualne poezije i izložbe avangardnih umjetnika u galerijama Mona Lisa i Permafo do radova umjetničkog kolektiva LUXUS. Izložba u Wroclawu bit će otvorena do 7. prosinca.
(Hina)