U NHL-u je bilo, a i sada ima igrača hrvatskih korijena. Bio je to i legendarni Joe Sakic, Mark Pavelich, a Hrvati su i zlatni kanadski olimpijac Marc-Edouard Vlasic te bek Kolorada Cory Sarich i Zagrepčanin David Valek

Najbolji hrvatski hokejaš Borna Rendulić konačno je ostvario svoj san i postao igračem najjače hokejaške lige svijeta, američko-kanadskog NHL-a.
National Hockey League je profesionalna sportska organizacija sastavljena od timova s područja Sjeverne Amerike. Osnovana je 1917. u Montrealu, Kanada. Sada broji 30 timova od kojih je 24 iz SAD-a, a 6 iz Kanade.
Nakon druge uzastopne sjajne sezone u finskoj SM-liigi Rendulić se kao 22-godišnjak odlučio za dosad najveći korak u svojoj karijeri te je potpisao ponuđeni ugovor s NHL franšizom Colorado Avalanche.
Dečko iz Vukomerca time se upisao u hrvatsku sportsku povijest jer je postao prvi Hrvat koji je rođen te počeo trenirati hokej u Hrvatskoj, a da je potpisao ugovor s nekim NHL klubom.
Ugovor koji je Rendulić potpisao s popularnim Avsima se među brojnim klauzulama ističe trajanje ugovora od dvije sezone te tip ugovora, koji je – ‘two-way’. To, naime, znači da Rendulića čeka dugo i vruće ljeto jer se za mjesto u momčadi iz Denvera tek treba izboriti kroz kampove i predsezonu, dok je moguć i prelazak u AHL filijalu Avsa. Mjesto u ekipi mu, dakako, nije osigurano.
Međutim, osiguran mu je poveći financijski bonus koji će dobiti u obrocima kroz dvije godine. No, ukoliko se ne izbori za mjesto u NHL ekipi pod vodstvom legendarnog kanadskog vratara, po mnogima i najboljeg ikad, Patricka Roya, Bornu čeka premještaj u AHL, u momčad Lake Erie Monstersa.
U NHL-u je tijekom godina bilo, a i sada ima, jako puno igrača hrvatskih korijena. Bio je to i legendarni Joe Sakic, koji je sada doveo Rendulića u svoj klub, igrao je za legendarnu američku reprezentaciju iz 1980. godine i Lake Placida (Miracle on Ice) i stanoviti Mark Pavelich, dok su Hrvati i zlatni kanadski olimpijac Marc-Edouard Vlasic te trenutni bek Colorada Cory Sarich, te mnogi drugi. No, nikad nijedan hrvatski hokejaš koji je rođen u Hrvatskoj te je u njoj započeo svoj hokejaši put, nije potpisao ugovor za neki NHL klub. A kamo li da je bio draftiran ili da je zaigrao u nekoj utakmici. Sve do Rendulića. Iako je i njegovo vrijeme za draft prošlo, a nastup u NHL utakmici tek treba izboriti.
Najbliže navedenome bio je rođeni Zagrepčanin David Valek, danas 23-godišnjak koji je počeo s hokejom na kultnoj Šalati, potom odselio u SAD, uzeo državljanstvo, igrao za U-17 i U-18 reprezentacije SAD-a, ali se potom odlučio za Harvard i akademsku karijeru, umjesto NHL drafta i profesionalne hokejske karijere.
(Večernji list)