Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zajedno s Operom Comique iz Pariza osvojilo je prestižnu Nagradu FEDORA koja se dodjeljuje za najbolju europsku novu opernu kreaciju. Riječ je o operi ‘Kein Licht’ koja će biti praizvedena u rujnu 2017. na festivalu Ruhrtriennale u Njemačkoj, a potom u Parizu, Zagrebu i Luxemburgu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zajedno s Operom Comique iz Pariza osvojilo je prestižnu Nagradu FEDORA koja se dodjeljuje za najbolju europsku novu opernu kreaciju. Riječ je o operi ‘Kein Licht’ koja će biti praizvedena u rujnu 2017. na festivalu Ruhrtriennale u Njemačkoj, a potom u Parizu, Zagrebu i Luxemburgu.
„Iznimna mi je čast da smo u velikoj konkurenciji, u kojoj su bile neke od slavnih europskih kazališnih kuća, osvojili prestižnu europsku nagradu za operu koju ćemo realizirati sljedeće godine u koprodukciji s pariškom Operom Comique. Posebno mi se čini uzbudljivim suradnja s velikim europskim i svjetskim umjetnicima kao što su nobelovka Elfride Jelinek i jedan od najatraktivnijih njemačkih redatelja Nicolas Stehmann. Ovo je svakako značajno priznanje Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu za njegovu europsku orijentaciju u promicanju suvremenog stvaralaštva, ali i priznanje značajno za cjelokupnu hrvatsku kulturu“, rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica zagrebačkoga HNK.
FEDORA – europska udruga ljubitelja opere i baleta neprofitna je organizacija koja za cilj ima promicati operu i balet prikupljanjem sredstava za nova ostvarenja i koprodukcijske projekte između opernih kuća, festivala i umjetnika. Pedesetak članova FEDORE prestižne su operne kuće, festivali, baletne skupine i glazbene udruge iz 14 europskih zemalja, kao što su Royal Opera House (Velika Britanija), Festival d’Aix-en-Provence (Francuska) ili Kazalište Magdeburg (Njemačka).
U konkurenciju za ovogodišnju nagradu bilo je prijavljeno više od 30 projekata. Članovi žirija za dodjelu nagrade FEDORA za operu bili su: John Allison, urednik časopisa Opera Magazine, Pierre Audi, ravnatelj Nizozemske nacionalne opere, Kjell Englund, ravnatelj i umjetnički direktor švedske opere Norrlands Operan, Nicholas Payne, ravnatelj udruženja Opera Europa, Peter Spuhler, ravnatelj Državnog kazališta Karlsruhe iz Njemačke i John Matabosch, umjetnički direktor Kraljevskog kazališta u Madridu.
Žiri je nagradu dodijelio koprodukciji opere Kein Licht čiji je libreto pisan prema tekstu austrijske književnice Elfriede Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade za književnost, dok glazbu piše čuveni svjetski kompozitor Phillippe Manoury. Jelinek je spomenuti tekst napisala 2011., nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu. Operu će režirati njemački redatelj Nicolas Stehmann (poznat i po hvaljenim teatarskim uprizorenjima djela F. Jelinek), a riječ je o projektu koji kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost vezanu uz ekološke i političke probleme. Opera propituje i neke od opsesivnih tema današnjice kao što je odnos čovjeka prema suvremenoj tehnologiji i to na primjeru razarajućeg djelovanja nuklearne energije.
Opera Kein Licht bit će realizirana u produkciji kazališnih kuća Hrvatsko narodno kazalištu u Zagrebu, Opera Comique iz Pariza (Francuska), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (Luksemburg), i Münchner Kammerspiele (Njemačka) te festivala Ruhrtriennale (Njemačka) i ansambla Lucilin (Luksemburg).
Uz nagradu za operu u iznosu od 150.000 eura FEDORA dodjeljuje i nagradu za balet u iznosu od 100.000 eura. Spomenute nagrade dodjeljuju se međunarodnim koprodukcijama koje donose projekte umjetnika različitih disciplina koji za cilj imaju kreirati dosad nepostavljene i nedavno komponirane ili nanovo otkrivena djela. Svečana dodjela nagrada FEDORE održana je u subotu, 9. travnja, u milanskoj Scali.
(Culturenet.hr)