U petak, 8. studenoga prijepodne Bandić je posjetio Hrvatski dom i Kulturni centar u Linzu, gdje ga je dočekao predsjednik Miro Jakić, i sastao se s predstavnicima hrvatskih udruga s područja Gornje Austrije koji su ga izvijestili o svojim aktivnostima i potpori koju im pruža Grad Linz i pokrajina Gornja Austrija te počasnim konzulom RH Wolfgangom Kaufmannom. Potom se u Starogradskoj vijećnici sastao sa novim gradonačelnikom Linza Klausom Lugerom.
Poslijepodne je Bandić otputovao u posjet austrijskoj pokrajini Gradišće i u Eisenstadtu / Željeznom posjetio Redakciju za nacionalne manjine austrijskog radija i televizije ORF – Studio Gradišće.
Nakon toga se u Grosswarasdorfu / Velikom Borištofu susreo s predstavnicima stranaka iz lokalnih općina te navečer posjetio mjesni Kulturni centar KUGA, koji je lani proslavio svoj 30. rođendan.
– Čestitke gradišćanskim Hrvatima koji su sjajan primjer kako se čuva hrvatska tradicija, kultura, jezik i zajedništvo. Svaka im čast, doista im treba dati snažnu potporu i pomoći im da i nadalje očuvaju ono što im je najvažnije za njihov opstanak kao nacionalne manjine- istakao je Milan Bandić, spomenuvši važnost projekta uvođenja hrvatske nastave u austrijske škole.
Bandić je u subotu obišao Vinski podrum Mariel u Vulkaprodrštofu, Vinariju Remushof Jagschitz u Oslipu, Školu za vinogradarstvo Željezno, te gospodarsko imanje Biohof Martina Schmit i Vinariju Mate Klikovića u Zogersdorfu., kao i gospodarsko imanje Wachter-Wiesler u Deutsch Schützenu i općinu Stinjaki u južnom Gradišću, gdje je dvodnevni posjet Austriji završio susretom s gradonačelnikom Stinjaka Jurom Grandićem i Franzom Steindlom, zamjenikom pokrajinskog poglavara Gradišća.
(Večernji list)

Pogledajte fotografije