Za edukacijsko putovanje u Švicarsku XV. gimnazija odabrala je darovite učenike koji su sudjelovali na državnim natjecanjima iz fizike. Trinaestoro učenika i 5 profesora posjetilo je CERN u Ženevi i ETH u Zürichu

Za edukacijsko putovanje u Švicarsku XV. gimnazija odabrala je darovite učenike koji su sudjelovali na državnim natjecanjima iz fizike. Trinaestoro učenika i 5 profesora boravili su u Švicarskoj od 20.3 do 23.3. ove godine, gdje su posjetili CERN u Ženevi i ETH u Zürichu.
Bivši maturant škole, Luka Manola, danas student financijskog inženjerstva na ETH fakultetu u Zürichu, organizirao im je posjet gradu u kojem trenutno živi i studira, kao i svom fakultetu. Povezao ih je s Hrvatskim kulturnim klubom iz Badena i Anom Števanjom, te Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Zürichu. Sve goste srdačno su primili gk RH u Švicarskoj Slobodan Mikac i konzul Igoru Surdich.
U francuskom dijelu CERN-a, točnije na mjestu CMS eksperimenta, dočekao ih je hrvatski znanstvenik dr sc Srećko Morović koji tamo radi. Nakon obilaska CMS-a, vratili su se u glavni dio CERN-a u Ženevi, gdje ih je dočekala dr sc Senka Đurić te im održala kratko predavanje. Predvečer su im u Badenu dobrodošlicu zaželjeli Ana Števanja i konzul Igor Surdich.
Nakon razgledavanja grada krenuli su prema Zürichu. Luka ih je odveo do Generalnog konzulata RH gdje su se upoznali s konzulom Slobodanom Mikcom, Slijedila je šetnja Zürichom.
U predavaonici ETH fakulteta su im mladi znanstvenici (Luka Piškorec, Matija Žeško i Ivana Belošević), koji svoje studije i doktorate dovršavaju ondje, prezentirali čime se bave. Edukacijsko putovanje u Švicarsku će svima ostati u lijepom sjećanju.

Fotogalerija www.croatia.ch