Prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale Sv. Tripuna, Kotorska biskupija je dala izraditi tri identične medalje, u bronci, srebru i pozlaćenom srebru. Medalje su rad prof. Damira Mataušića, akademskog kipara iz Zagreba, a lijevane su u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o. Zagreb. 

Prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale Sv. Tripuna, Kotorska biskupija je dala izraditi tri identične medalje u tri različita materijala. Medalje su rad prof. Damira Mataušića, akademskog kipara iz Zagreba, a lijevane su u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o. Zagreb. Izrađene su u bronci, srebru i pozlaćenom srebru, promjera su 65 mm, a težine cca. 125 g.

Na aversu medalje je u plitkom reljefu prikazana katedrala, a s njene lijeve i desne strane ispisane su godine 1166. i 2016. Iznad zvonika katedrale u srpastom obliku na latinskom jeziku stoji natpis IUBILAEUM. S obje strane obrubljena je troprutnim i dvoprutnim pleterom koji je preuzet s liturgijske kamene instalacije koja je pripadala oltarskoj pregradi prvobitne crkve sv. Tripuna s početka IX. stoljeća. Na taj način u medalji je povezano staro s novim. Na reversu je lik svetoga Tripuna u plitkom reljefu preuzet s kotorske oltarne pale iz XV. stoljeća. Ovaj reljef sv. Tripuna pripadao je prvobitnoj pali iz XIV. stoljeća. U podnožju svečevih nogu čita se natpis S. TRYPHON.
Ove prigodne medalje znatan su doprinos medaljarskoj umjetnosti u Hrvatskoj i Crnoj Gori.
(Radio Dux)

Proslava obljetnice