Izložbu slika Lajoša Brigovića otvorio je načelnik Hrvatskoga Židana Štefan Krizmanić, a nastupio je i tamburaški sastav „Židanci“

Gradišćanski Hrvati iz Mađarske predstavili su se na Večeri gradišćanskih Hrvata iz Mađarske s izložbom i tamburom zagrebačkoj publici 2. rujna u Mađarskom institutu u Zagrebu. Tom prigodom otvorena je izložba slika Lajoša Brigovića, najvećega slikara gradišćanskih Hrvata iz Mađarske, kako je to naglasio u svojim pozdravnim riječima dr. Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskoga instituta.
U katalogu izložbe ravnatelj je o vrijednom radu slikara istaknuo i sljedeće „Lajoš Brigović je cijeli svoj život crtao i slikao isti crtež, istu sliku: čarolije svakodnevnoga, svijet svog zavičaja…“ što je sadržano i u slikarevim radovima i riječima“ Moj prvi umjetnički doživljaj bila je prekrasna priroda, od vjetra i sunca ispucana i naborana ljudska lica, žalosne krovinjare, gracioznost pokreta šumskih životinja ..“. Lajoš Brigović rođen je u Mađarskoj u mjestu Prisiki . Školovao se u Budimpešti i Pečuhu i veći dio života proveo poučavajući učenike hrvatski jezik i likovni odgoj. Imao je preko 30 izložbi, što skupnih, što samostalnih u Mađarskoj, Austriji i Hrvatskoj. Osim slikanja, krasila ga i vrlo živa svakovrsna kulturna aktivnost u hrvatskoj zajednici u Hrvatskom Židanu.
Nakon toplih i dirljivih riječi o životu i radu umjetnika koji je ostavio neizbrisivi trag u kulturnom životu Hrvatskoga Židana, izložbu je otvorio načelnik Hrvatskoga Židana Štefan Krizmanić. Na otvaranju je nastupio i izvrsni tamburaški sastav „Židanci“ i vedrim notama dao svoj doprinos ovoj lijepoj večeri gradišćanskih Hrvata iz Mađarske. Na otvaranju su bili i predstavnici iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH Dubravka Severinski, viša savjetnica u Sektoru za pravni položaj i statusna pitanja Hrvata izvan RH i Hrvatske matice iseljenika, tajnica Diana Mašala Perković i rukovoditeljica Odjela za autohtone hrvatske manjine Marija Hećimović.

Tekst: Marija Hećimović