O slikaru i njegovim radovima govorili su voditeljica Galerije Nada Far i likovni kritičar Igor Brešan. Izložbu je, u ime zagrebačkog gradonačelnika, otvorio Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport

U Galeriji Specijalne policije iz Domovinskog rata, na Trgu žrtava fašizma 1, otvorena je 15. studenoga samostalna izložba mostarskog umjetnika Gorana Milinkovića. Zagrebačkoj publici, koja se okupila u velikom broju, predstavio se svojim umjetničkim opusom nazvanim „Od sivog, u sivom, ka sivom“.

O slikaru i njegovim radovima govorili su voditeljica Galerije Nada Far i likovni kritičar Igor Brešan. Izložbu je, u ime zagrebačkog gradonačelnika, otvorio Ivica Lovrić, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

O svom umjetničkom djelovanju progovorio je i sam slikar: „Poretkom kolorističkih formi po svom rasporedu i položaju unutar slike pokušavam zadovoljiti osnovne principe simetrije i asimetrije, a istovremeno tvoreći, u oku, kao rezultat gledanja, sivu boju koja daje stvarni osjećaj sklada i ravnoteže“.

Milinković je rođen 1962. u Mostaru. Nakon završenog studija građevine na Građevinskom fakultetu u Mostaru 1987. aktivnije se počinje baviti slikarstvom. Galerijskim radom bavi se više od osamnaest godina, a vlasnik je privatne galerije «Michelangelo» u Mostaru. Sudionik je velikog broja skupnih izložbi, domaćih i međunarodnih likovnih kolonija, također i dobrotvornih aukcija slika. Nakon završenog prvog ciklusa studija Fakulteta likovnih umjetnosti na odsjeku slikarstva u Mostaru 2011. godine, u klasi izvanrednog profesora Nusreta Pašića i stjecanja zvanja profesora likovnih umjetnosti, upisuje magistarski diplomski studij. Dobitnik je Rektorove nagrade – Brončana plakete Univerziteta. Diplomirao je 2016. magistarskim radom s temom „Poredak i struktura kolorističkih formi i njihova zavisna relacija”. Član je udruženja ULUBiH-a.

„….Šarmirao me slikar vehementnim slikama, maniristički odrađenim i komunikološki vrijednim, toplim i faktografski nabijenim slikama maslina u šaci crljenice. Lijepim slikama, nadasve. Tada nisam ni slutio da će me namamiti na nešto puno moćnije, promišljenije i osobno mi prihvatljivije. Volim fleke, slikare koji se ne hvastaju bojom, slikare koji orgijaju s 50 nijansi sive, slikare koji znaju kako u njima uživati, ali i iz tog kruga izaći, ili barem iznaći put. Vraćam se na dva lica istog čovjeka, na dva slikarska svijeta formirana istim likovnim razmišljanjima, ali različitim pristupom formi….“ , napisao je, uz ostalo, u katalogu likovni kritičar Brešan.

Tekst: Diana Mašala Perković