Riječ je o trećem nastupu Zagrebačke filharmonije u Carnegie Hallu u 145. godina dugoj povijesti toga orkestra, posljednji od kojih je bio početkom 80-ih godina prošloga stoljeća. Na gala koncertu pod vodstvom talentiranog mladog dirigenta Krešimira Batinića, zagrebački će filharmoničari izvesti i jedno hrvatsko djelo – veličanstvenu Bersinu “Idilu”

Orkestar Zagrebačke filharmonije nastupit će 6. veljače u newyorškom Carnegie Hallu, gdje će na gala koncertu pod vodstvom maestra Krešimira Batinića za publiku jedne od najprestižnijih koncertnih dvorana svijeta izvesti i jedno hrvatsko djelo, “Idilu” hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.
Kako se ističe u najavi, riječ je o trećem nastupu Zagrebačke filharmonije u Carnegie Hallu u 145. godina dugoj povijesti toga orkestra, posljednji od kojih je bio početkom 80-ih godina prošloga stoljeća.
“Nastup u Carnegie Hallu oduvijek je bila stvar prestiža i ugleda a impresivan popis glazbenika koji su nastupili u toj prestižnoj koncertnoj dvorani od njene izgradnje 1891. Zagrebačku filharmoniju svrstava među najveće. Čast je svirati na pozornici na kojoj su povijest pisale svjetske klase”, stoji u najavi.
Filharmoničari u New York putuju na poziv uglednog skladatelja i pijanista Maleka Jandalija, a u Carnegie Hallu premijerno će izvesti njegovo djelo “Sinfonietta”.
“Taj poznati glazbenik i humanitarac sirijskog podrijetla svoje je uspješno glazbeno djelovanje usmjerio s ciljem pomaganja osiromašenoj i ratom obuhvaćenoj djeci Sirije. Tako će i ovaj koncert biti humanitarnog karaktera te doprinos razvijanju društvene svijesti o problemima zaraćenih područja”, napominje se u najavi.
Na gala koncertu pod vodstvom talentiranog mladog dirigenta Krešimira Batinića, zagrebački će filharmoničari izvesti i jedno hrvatsko djelo – veličanstvenu Bersinu “Idilu”.
“U skladu s ‘politikom’ Carnegie Halla, Zagrebačka filharmonija u New Yorku će predstaviti ne samo hrvatsku izvrsnosti i kulturu, nego i bogatu glazbenu baštinu i povijest, te u svojoj obljetničkoj 145. sezoni svoju historiografiju dopuniti još jednim vrijednim nastupom”, poručuju Filharmoničari.
Koncert su podržali Grad Zagreb te Ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
(Hina)