Zagrebačka filharmonija i u novoj sezoni nastavlja s kulturnom suradnjom orkestara Zagrebačke, Beogradske i Slovenske filharmonije u Regionalnom ciklusu “Točka – Tačka -Pika”, a prvi koncert ciklusa održat će se 5. listopada u Beogradu u dvorani “Kolarac”

Zagrebačka filharmonija i u novoj sezoni nastavlja s kulturnom suradnjom orkestara Zagrebačke, Beogradske i Slovenske filharmonije u Regionalnom ciklusu “Točka – Tačka -Pika”, a prvi koncert ciklusa održat će se 5. listopada u Beogradu. 

U Beogradu će Zagrebačkom filharmonijom ravnati maestro Perry So, ugledni dirigent impozantne glazbene karijere, dobitnik najviših odličja na međunarodnim natjecanjima dirigenata, stoji u najavi koncerta. Solistički dio koncerta pripast će violinistu Feng Ningu, koji je svojom besprijekornom tehnikom i dojmljivom liričnošću osvojio srca europske publike, dodaje se.
Izvest će se “Samba da camera”, višestruko nagrađivano djelo skladatelja i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića iz 1985., pisano za trinaest gudača ili gudački orkestar, a utemeljeno na skladateljevu poigravanju s temeljnim ritmičkim i melodijskim uzorcima sambe kroz slijed sedam međusobno različitih sekcija.
Koncert se nastavlja “Škotskom fantazijom” Maxa Brucha čiji originalni naslov glasi “Fantazija koja slobodno koristi narodne melodije” jer u njoj skladatelj obrađuje melodije najpoznatijih škotskih narodnih pjesama.
Glazbeni vatromet u dvorani “Kolarac” završit će 4. simfonijom u e-molu Johannesa Brahmsa, kompleksnim i u orkestralnom smislu zahtjevnim, a istovremeno ritmički živahnim i dubokim djelom, koje se smatra jednim od najvećih skladateljskih dostignuća uopće, najavljeno je.
(Hina)