Osim Teslina potpisa izvedenog u neonu na pročelju muzeja, predstavljena je i nova interaktivna aplikacija “Tesla lab”, koja će omogućiti da se, iako ne dođu u muzej u vrijeme izvođenja pokusa, posjetitelji s njima upoznaju putem svojih pametnih telefona

Skoro godinu dana nakon što je Tehnički muzej dobio ime Nikole Tesle u povodu 160. obljetnice rođenja tog velikog znanstvenika koji je životni put započeo u Hrvatskoj i svojim izumima zadužio svijet, predstavljen novi natpis na pročelju muzeja – Teslin potpis izveden u neonu.
Autor idejnog rješenja je arhitekt Željko Kovačić, koji je ranije projektirao i Teslin kabinet u Muzeju te neonski potpis na ulazu u njega, odabravši tu svjetleću formu s obzirom na Teslin rad na uređajima za proizvodnju, prijenos i primjenu izmjeničnih struja.
Kovačić je podsjetio kako je Tesla na svjetskoj izložbi u Chicagu 1893. izložio neonske cijevi, a još jedna poveznica za novi natpis je što u muzejskom kabinetu koji predstavlja njegove najpoznatije pokuse, s pomoću visokofrekventne struje neonskim cijevima u kabinetu demonstrira rasvjeta.
“Tesla je predvidio vrijeme neonskih reklama bez kojih se danas ne može zamisliti svijet, tako će i njegov potpis, koji će biti osobito vidljiv po noći, privlačiti posjetitelje u Muzej”, rekao je Kovačić.
Predstavljena je i nova interaktivna aplikacija “Tesla lab”, koja će omogućiti da se, iako ne dođu u muzej u vrijeme izvođenja pokusa, posjetitelji s njima upoznaju putem svojih pametnih telefona.
Aplikaciji se pristupa putem preglednika weba, a prikazuje i informacije o Nikoli Tesli, njegovom životu, pokusima, nacrtima i izumima, donosi i kviz. Razvio ju je student FER-a Tomislav Hren, pod mentorstvom profesora Marina Vukovića.
Ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić zadovoljna je što taj muzej sve više spaja tehnološke inovacije, znanost i kulturu i s čime će, najavila je, nastaviti u ostalim programima vezanima uz Teslu. S tim se ciljem u Teslinom kabinetu svakodnevno izvode demonstracije njegovih pokusa (godišnje ih je više tisuća), a napravljeni su i suveniri s novim vizualnim identitetom, majice i torbe vezane uz Teslu.
(tportal.hr)

Tesla je bio član Akademije