Prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica, Kći Lotrščaka, Grička vještica, Gordana, Kamen na cesti i Vitez slavonske ravni, jedno je vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu

Možda najznačajnija hrvatska novinarka, i književnica, Marija Jurić Zagorka rođena je u Negovcu kraj Vrbovca, 2. ožujka 1873. te se tim povodom svake godine njezin rođendan obilježava u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, gdje je i živjela i radila, na Dolcu 8, u Zagrebu.

Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Jedno je vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji ju je i nagovorio na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti, a najpoznatija su joj djela Kći Lotrščaka, Grička vještica, Gordana, Kamen na cesti i Vitez slavonske ravni.

U četvrtak, 2. ožujka te u nedjelju, 5. ožujka u Centru za ženske studije, u memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8, održat će se program koji slavi njezin 144. rođendan. Drugoga ožujka slijedi predavanje Žarke Vujić: Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke. Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković.

Trećega ožujka u podne, u Multimedijalnom institutu MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa Treća na temu Migracije: otpor i stradanje. Program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju. Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja Zagorkina priča, vodit će Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela Grička vještica. Sastanak je u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici. U 90 uzbudljivih minuta moći će se upoznati sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili.
(www.journal.hr)