Koncert se održava u organizaciji Centra za kulturu Tivat i uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

U Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat bit će 8. listopada održan koncert HPGD-a “Zoranić” iz Zadra, s početkom u 20 sati. Koncert se održava u organizaciji Centra za kulturu Tivat, uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.
Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo ,, Zoranić ” mješoviti je pjevački zbor koji u cijelosti djeluje na bazi amaterskog rada. Okuplja oko 50 pjevača, od studenata i srednjoškolaca do onih starijih, s 40-godišnjim pjevačkim stažem. Društvo je isprva djelovalo kao dio Hrvatskog društva Sokol, a od 1908. godine izdvaja se kao samostalno.
Tijekom duge povijesti ,,Zoranić ” bilježi brojne uspješne nastupe, kao i nagrade na raznim natjecanjima zborova u zemlji i izvan nje. U suradnji s hrvatskim zajednicama i katoličkim misijama gostuje u inozemstvu, a posljednjih nekoliko godina gostovao je u San Marinu, Berlinu, Dublinu, Bruxellesu, Parizu i u Londonu. Godine 2014. zabilježio je i odličnu suradnju s Hrvatskim kulturnim društvom ,, Napredak” iz Sarajeva koja je rezultirala i uspješnim koncertom u glavnom gradu BiH.
Svečanim koncertom i tiskanjem fotomonografije ,,Zoranić ” je prošle godine obilježio 105 godina postojanja. Prethodno je, 2008. godine, stota obljetnica proslavljena sa čak četiri različita koncerta, a zbor je, između ostalog, izveo i monumentalne Krunidbene psalme G. F. Händela. Od spomenutih, tri su koncerta snimljena i zabilježena na CD-u naslovljenom ,, Zoranić pjeva “.
(Radio Dux)