Članovi Savjeta – 9 bosanskohercegovačkih , 17 hrvatske manjine u europskim i susjednim zemljama i 29 predstavnika manjina – će se susresti i predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarević te predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Također, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava upriličit će svečani prijam za članove Savjeta

U Vukovaru se od 9. do 10. prosinca održava treća sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na sjednici će se razmatrati mogućnosti unaprjeđenja i jačanja suradnje na gospodarskom, znanstvenom, kulturnom i svim drugim poljima između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njezinih granica.

Posebni naglasak bit će na dijelu vezanim uz mogućnosti unaprjeđenja sustava učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan Republike Hrvatske te na mogućnostima suradnje u okviru EU fondova. Na sjednici će se razgovarati o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te pripadajuće Strategije s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti u cilju poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Tijekom sjednice Savjeta bit će predstavljeni i rezultati rada, te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vukovarska sjednica bit će prigoda i za obilazak memorijalnih mjesta iz Domovinskog rata u gradu Vukovaru. Uz Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnici Hrvata izvan Republike Hrvatske odati će počast poginulima i žrtvama Domovinskog rata. Članovi Savjeta će se susresti i predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarević te predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Također, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava upriličit će svečani prijam za članove Savjeta.

Savjet čine predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta koji zajedno s predstavnicima državnih tijela i institucija, Katoličke crkve i organizacija civilnog društva u domovini imaju zadaću pomagati hrvatskoj vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske. Zastupljenost Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu Vlade RH određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske . Tako bosanskohercegovački Hrvati imaju 9, hrvatska manjina u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo 29 predstavnika. (www.croexpress.eu)