Na ovoj izložbi u Noći muzeja autor je izložio 45 slika i skulptura, a dosad je izlagao na skupnim izložbama u Bochumu, Kölnu, Düsseldorfu i Zagrebu te na samostalnim izložbama u Širokom Brijegu, Vinkovcima, Krku, Zagrebu i Vukovaru

U sklopu Noći muzeja u Vukovaru svečano je bila otvorena izložba skulptura, crteža, akrilika i ulja na platnu te grafika Branka Marića iz Osijeka.
– Kod Branka Marića reflektiraju se na jedan način određeni trenuci u metodi gradnje skulpture, slike, crteža i grafike, momenti koji su se u umjetnosti našeg vremena ponovili u mnogo srodnih, a ipak raznovrsnih situacija. Razdoblje ambijentalne skulpture s kojom slikarstvo Branka Marića započinje, kao da punoćom forma jedva uspijeva staviti u granice prenapregnutost nečega što bi se moglo nazvati najavom budućega stvarnog sadržaja. Korijen biljke autoru je poslužio za transpoziciju viđenog kojom je izrazio osobnu viziju odabranog motiva i dao likovnu evokaciju vlastitih doživljaja. Ono što se na ovoj izložbi može vidjeti, tom opreznom grafičkom slikarskom početku unatrag nekoliko godina, bilo je namijenjeno da bude tek kratak zamah nakon kojega se javlja velika tema Branka Marića – dinamičko-gravitacijski nagon finih linearizama i masa. Bilo da je riječ o skulpturi, crtežu ili slici ova izložba pokazuje da je Branko Marić uspio uspostaviti dinamičnu i živu površinu, logičnu u organizaciji višedimenzionalnih prostornih planova potpuno i znalački izbjegavši opisivanje fizičkih fakata predmetnoga svijeta otklanjajući na taj način zamku deskriptivnog naturalizma – istaknuo je Ivica Belamarić, povjesničar i kustos galerije “Slavko Kopač” u Vinkovcima.
Na ovoj izložbi, kojoj se odazvao veliki broj građana, autor Branko Marić izložio je 45 slika i skulptura koje su mamile poglede svih nazočnih na ovoj izložbi, a sam autor ovom prigodom je rekao: “Ova izložba započela je svoj put prije dvije do tri godine otvorenjem u Zagrebu i naravno da je od tada doživjela promjene. Prvo sam vizualizirao korijenje biljaka i vizualizirao neke skulpture iz kojih sam poslije rađanjem tih skulptura i grafičkih elemenata pokušao to obraditi više slikarski. Budući da sam grafičar, naravno da je to završilo više na tim eksplozivnim linijama i tonalitetima koji su slikarima možda malo strani. Slike su rađene u akrilu, ulju, a ima i dosta grafičkih tehnika. Ovo je moja životna priča. To je priča onoga što sam doživio, jer nakon 35 godina vratio sam se u Hrvatsku. To je, dakle, moj povratak korijenima. Drago mi je da je izložba otvorena u Vukovaru, gradu za kojeg sam emocionalno jako vezan”, istaknuo je Branko Marić na otvorenju izložbe u Vukovaru.
Branko Marić izlagao je na skupnim izložbama u Bochumu, Kölnu, Düsseldorfu i Zagrebu te na samostalnim izložbama u Širokom Brijegu, Vinkovcima, Krku, Zagrebu i Vukovaru.
(Glas Slavonije)

Više