U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 31. kolovoza održana je svečanost primopredaje donacije desetak vrijednih knjiga i rukopisa kojoj je Akademiji darovao hrvatski iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević

On je svoju donaciju uručio predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću koji mu je zahvalio što je dio svoje bogate knjižnice odlučio povjeriti upravo Akademiji.

Među darovanim knjigama ističe se Dječja Hagada objavljena u Berlinu 1936. na hebrejskom i njemačkom jeziku koja je preživjela nacističke progone Židova tijekom holokausta kada su uništavane židovske knjige i ostalo kulturno blago. Rijedak primjerak je i roman Der Pojaz Karla Emila Franzosa iz 1906. koji je također ostao čitav tijekom nacističkih progona. Do danas je sačuvano tek nekoliko primjeraka tog djela. Starčević je Akademiji darovao i knjigu koju je Matica hrvatska objavila 1900. povodom 50. godišnjice biskupstva Josipa Jurja Strossmayera Spomen-cvieće iz hrvatskih i slovenskih dubrava, kao i rukopise svojih prijevoda na engleski drama Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi i U agoniji. Mihajlo Starčević koji u Vancouveru živi od 1968. Hrvatsku akademiju je posjetio i 2015. kada joj je darovao faksimilno izdanje Gutenbergove Biblije u 42 retka izdane oko 1455.

Uz akademika Kusića svečanosti su nazočili i tajnica HAZU Marina Štancl, upraviteljica Knjižnice HAZU Vedrana Juričić, upravitelj Arhiva HAZU dr. sc. Marinko Vuković i upravitelj Odsjeka za povijest HAZU dr. sc. Damir Karbić.

Marijan Lipovac
Ured za odnose s javnošću i medije HAZU