Ovaj je skup bio prilika i da se sagledaju i usporede nastavne prakse i izazovi iz drugih zemalja regije u kojima se odvija hrvatska nastava, a o čemu su izlagali njezini voditelji: Vedran Iskra – Makedonija, Maria Latchici – Rumunjska, Marijo Malkoč – Slovenija, Jasna Rendulić – Slovačka i Ana Šarčević – Crna Gora

U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH u Vojvodini je krajem svibnja održan stručni seminar kako za učitelje hrvatske nastave iz lokalne koordinacije tako i za učitelje iz Slovenije, Slovačke, Makedonije, Rumunjske i Crne Gore. U ime Ministarstva nazočili su načelnica Sektora za standard, strategije i posebne programe Vera Šutalo, voditeljica službe za međunarodnu suradnju Ivana Pilko Čunčić te glavna koordinatorica hrvatske nastave u inozemstvu Jasna Aničić.
Skup u Subotici osmišljen je s ciljem unaprjeđenja hrvatske nastave kako bi se osnažilo njegovanje zavičajnosti, identiteta, jezika i kulture te je tim povodom održan i okrugli stol o perspektivama hrvatske nastave u Vojvodini. Koordinatorica hrvatske nastave u Republici Srbiji Marina Balažev u svojemu je izlaganju predstavila način na koji se nastava odvija, kao i njezine pravne i administrativne osobitosti. Istaknula je i poteškoće s kojima se učitelji susreću na terenu, a jedna od većih je neriješeno pitanje udžbenika iz kojih valja poučavati učenike u hrvatskim razredima u Vojvodini.
Okrugli stol je uskoro prerastao u konstruktivan razgovor u kojemu su se mogli čuti neki novi prijedlozi i rješenja za sporna pitanja. Osim delegacije Ministarstva i učitelja hrvatske nastave okruglome stolu nazočili su ravnatelji škola u kojima se odvija hrvatska nastava, konzul GK RH u Subotici Hrvoje Ambreuš, te predstavnici Hrvatskoga nacionalnog vijeća Republike Srbije.
Ovaj je skup bio prilika i da se sagledaju i usporede nastavne prakse i izazovi iz drugih zemalja regije u kojima se odvija hrvatska nastava, a o čemu su izlagali njezini voditelji: Vedran Iskra – Makedonija, Maria Latchici – Rumunjska, Marijo Malkoč – Slovenija, Jasna Rendulić – Slovačka i Ana Šarčević – Crna Gora.
Posjet institucijama važnima za hrvatsku nastavu u Vojvodini bio je prilika za konkretniji nastavak pokušaja nalaženja najboljih rješenja za problematiku udžbenika te razmatranja mogućnosti otvaranja studijske grupe hrvatskoga jezika u Novome Sadu, a o čemu je bilo riječi i prigodom posjeta GK RH u Subotici, Hrvatskome nacionalnom vijeću RS te Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata.
U Gradskoj kući gostima iz Hrvatske i učiteljima domaćin je bio član gradskoga vijeća Subotice Blaško Stantić, nakon čega je Svetislav Milanković sve poveo u obilazak ove impozantne građevine rađene u duhu mađarske secesije. U sličnome je stilu i Moderna galerija „Likovni susret“ koja je također posjećena nakon formalnoga dijela programa, jednako kao i čuvena vinarija „Zvonko Bogdan“.
(Radio dux)