Novinar Jordan Grantham poziva vjernike da navrate u ovu hrvatsku crkvu kraj Sydneyja kako bi doživjeli Hrvatsku

Novinar Jordan Grantham u Catholic Outlooku objavio je članak o Hrvatskom katoličkom centru Blacktown u kojem poziva vjernike da navrate u ovu hrvatsku crkvu kraj Sydneyja kako bi doživjeli Hrvatsku, ako već ne mogu do nje putovati 20 sati zrakoplovom.

Centar, kaže, pomaže održavanju hrvatske kulture i vjere nakon što su tisuće Hrvata nakon Drugog svjetskog rata iselile u Australiju.

‘Bog je osnova svega ovdje; društvene angažiranosti, kulture, života, istine i ljepote’, kaže voditelj Centra fra Josip Anthony Kešina, koji dolazi iz hrvatske obitelji iz Canberre.

Catholic Outlook napominje da su Hrvati dobro integrirani u australsko društvo i da puno rade na očuvanju svog jedinstvenog naslijeđa.
‘Ne mogu reći da sam ikad čuo za hrvatskog useljenika koji nije zahvalan Australiji što ima dom, obrazovanje i prilike’, kaže fra Josip.

U Centru se održavaju satovi hrvatskog jezika; a tijekom posljednjih pet godina pohađalo ih je 250 ljudi. Svakog mjeseca na tradicionalnim ručkovima okuplja ih se više od stotinu, a na piknicima se tijekom proslave Gospe Velikog Zavjeta i Velike Gospe okupi i do tisuću ljudi.