Predsjednika HGD Crne Gore-Kotor i potpredsjednika HNV Crne Gore primila je v.d. ravnateljica Mirjana Ana-Maria Piskulić

U Hrvatskoj matici iseljenika, 25. svibnja, v.d. ravnateljica Mirjana Ana-Maria Piskulić primila je predsjednika Hrvatskog građanskog društva Crne Gore -Kotor i potpredsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Vladimira Marvučića.

Povod dolasku u Zagreb bila je druga sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava manjina, održana 24. svibnja u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH. U svojstvu predsjedatelja crnogorskog dijela MMO-a bio je v.d. tajnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore Valon Dasharami a predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Marvučić je istaknuo zadovoljstvo postignutim dogovorom s obzirom da su obje strane važne u razvijanju i unaprjeđenju prava manjinskih zajednica. Posebno je istakao osnivanje Znanstvenog zavoda za proučavanje povijesti i kulture Hrvata u Bokokotorskom zaljevu i crnogorskom Primorju te zajedničku nominacija kulturnog dobra Bokeljske mornarice zbog upisa na Unescovu listu nematerijalne kulturne baštine, u kojoj će biti istaknut sveti Tripun. Dodao je kako je Bokeljska mornarica kao nematerijalna kulturna baština Crne Gore ujedno i baština pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Sastanku u Matici su prisustvovali: Diana Mašala Perković, tajnica HMI i rukovoditeljica Odjela za pravne i opće poslove i Marin Knezović, rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine te dr.sc. Marina Perić Kaselj, v.d. ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti. Marvučić se zahvalio na dobrodošlici i dodao kako će institucije obiju država i dalje nastaviti razvijati već postojeću suradnju.

Tekst: Naida Šehović