Na portalu trenutno ima nešto više od 100 skupova podataka koji supotpuno slobodni za korištenje i pomažu građanima da umjesto lutanja internetom na jednom mjestu pronađu sve podatke koji se tiču državne uprave, razne registre i sl.

Vlada RH predstavila je 19. ožujka svoj novi projekt – Portal otvorenih podataka na internetskoj adresi http://data.gov.hr – koji omogućava pristup podacima tijela javne vlasti za korištenje u društvene i poslovne svrhe. Na portalu trenutno ima nešto više od 100 skupova podataka koji su, naglašavaju u Vladi, potpuno slobodni za korištenje i pomažu građanima da umjesto lutanja internetom na jednom mjestu pronađu sve podatke koji se tiču državne uprave, razne registre, ali i vremensku prognozu ili pak biciklističke staze po Zagrebu. Ako građani određene podatke ne mogu pronaći, mogu podnijeti zahtjev za njihovu dostavu, putem sustava e-građani.
Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je da je Vlada u mandatu odredila ciljeve stvaranja otvorene i transparentne javne uprave te povećanje dostupnosti usluga građanima korištenjem informatizacijskih sustava. Tako je nastao sustav e-građani, na koji se nadovezuje i ovaj Portal otvorenih podataka. Kroz projekt e-građanin, pojašnjava Opačić, građanima je omogućen brz i jednostavan pristup podacima i dokumentima. Nakon devet mjeseci primjene, 125 tisuća građana koristilo je najmanje jednu e-uslugu od ukupno 21 na raspolaganju. Građani su imali 1,7 milijuna prijava na e-usluge, a kroz sustav e-građani poslano je isto toliko poruka s obavijestima građanima.
– Ovo je korak ka približavanju države građanima, kojima im olakšavamo život, ne otežavamo s brojnim papirima. Napravljeni su u ove tri godine veliki pomaci u informatizaciji, od fiskalizacije, JOPPD obrasca, centralne obrade plaća, građevinskih dozvola, matičnih knjiga… – pojasnila je Opačić.
Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave za e-Hrvatsku tvrdi da je smisao ovog projekta da se osigura transparentnost cijelog sustava državne uprave, ali i da sama državna uprava dobiva neki “feedback” odnosno povratnu informaciju od građana, što ih zanima ili s čime nisu zadovoljni.
– Na početku projekta informatizacije metalni sklopu u tijelima javne uprave je bio takav da nitko nije bio voljan dijeliti podatke koje ima, primjerice matični uredi iz Splita nisu htjeli davati podatke kolegama iz Zagreba, a sada su svi ti podaci otvoreni i za građane – prisjetila se Lepri.
Na konferenciji za novinare predstavljena su i dva projekta mladih poduzetnika koji su svoj posao napravili upravo koristeći sve podatke, od kojih je dio sada obuhvaćen Portalom otvorenih podataka. Marinko Brkić-Tot iz tvrtke Pet pitanja za istraživanje tržišta predstavio je svoj portal Invest in Croatia, koji na jednom mjestu objedinjava sve korisne podatke za investitore koje su prikupili s nekoliko desetaka drugih portala, od jedinica lokalne samouprave do Agencije za investicije i konkurentnost.
– Svaki kut iz kojega gledate ovaj novi Portal otvorenih podataka je dobar, jer će građani, ali i svi koji izrađuju razne stranice ili aplikacije, imati sve na jednom mjestu, a osim toga taj portal predstavlja i štednju za državne službe – kazao je Brkić-Tot.
Dva studenta, Luka Cvetković te Mihael Franceković, predstavila su svoju aplikaciju Pametno zdravlje, u kojoj su na jednom mjestu prikupili sve podatke vezano uz medicinske ustanove u Hrvatskoj, popunjenost pojedinih ordinacija, kontakte, ali i popis lijekova u Hrvatskoj, idu li preko recepta ili se plaćaju…
(Večernji.hr)