Vjetroelektrana iznad Trogira, instalirane snage 30 MW, koju je sagradila španjolska tvrtka Acciona Energia, priključena je na elektroenergetski sustav Hrvatske a godišnje proizvoditi 81 milijun KWh električne energije, što bi pokrivalo potrebe za električnom energijom oko 30.000 kućanstava

Vjetroelektrana Jelinak iznad Trogira, instalirane snage 30 MW, koju je sagradila španjolska tvrtka Acciona Energia, priključena je na elektroenergetski sustav Hrvatske. Acciona je time postala prva španjolska tvrtka koja investira u razvoj vjetroelektrana u Hrvatskoj. Vjetroelektrana Jelinak najveći je vjetropark u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedan od najvećih vjetroparkova u Hrvatskoj. Sastoji se od 20 vjetroturbina, tehnologije ACCIONA Windpower, snage 1,5 megavata.
– Procjenjujemo da će Vjetropark Jelinak godišnje proizvoditi 81 milijun KWh električne energije, što bi pokrivalo potrebe za električnom energijom oko 30.000 kućanstava. Kada promatramo fosilna goriva, to je količina energije koja bi godišnje zamjenjivala i ili nadomjestila energiju dobivenu iz oko 48 tisuća barela nafte – istaknuo je Mirko Tunjić, direktor E.H.N., d.o.o, tvrtke koja je dio Acciona Energie.
(Večernji list)