U osam dana jedanaestog ZagrebDoxa publika će vidjeti više od 150 filmova, među kojima se ističe film “Virunga”, aktualni kandidat za nagrade Oscar i BAFTA

U osam dana jedanaestog ZagrebDoxa, koji će se održati od 22. veljače do 1. ožujka u kinima Cineplexx Centra Kaptol, prikazat će se više od 150 filmova širokog spektra tema i stilova iz vrha suvremene svjetske i domaće dokumentarne produkcije, među kojima se ističe film “Virunga”, aktualni kandidat za nagrade Oscar i BAFTA.
Taj film o bespoštednoj borbi za prirodna bogatstva Konga, u režiji Orlanda von Einsiedela, prikazat će se u međunarodnoj konkurenciji, a dosad je već osvojio 23 nagrade, uključivši i onu na prestižnom HotDocs festivalu.
U međunarodnoj konkurenciji je i francusko-švicarski film “Of Men and War” u režiji Laurenta Becue-Renarda, opservacijski dokumentarac sniman pet godina koji prati štićenike kalifornijske ustanove za resocijalizaciju ratnih veterana koji su se borili u Iraku i Afganistanu. Film je drugi dio redateljeve dokumentarne trilogije “Genealogija gnjeva”, a prikazan je u Cannesu i na IDFA-i, gdje je osvojio glavnu nagradu u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca. Organizatori ZagrebDoxa napominju kako bi zbog specifične teme rehabilitacije vojnika oboljelih od PTSP-a mogao biti posebno zanimljiv domaćoj publici.
Regionalna konkurencija donosi novo ostvarenje austrijskog provokatora Ulricha Seidla, “In the Basement”, premijerno prikazano u Veneciji, o neobičnim hobijima kojima se ljudi bave u vlastitim podrumima. Tim se filmom autor vraća svojoj izvornoj dokumentarnoj formi i prepoznatljivu stilu.
Specifičnost aktualnog festivalskog izdanja najveći je udio domaćih dokumentaraca u konkurenciji – prikazat će se novi filmovi Vlatke Vorkapić, Hrvoja Mabića, Eve Kraljević, Morane Komljenović, Damira Čučića, Igora Bezinovića, Nevena Hitreca i drugih.
Novi posebni programi obuhvaćaju tri sekcije: “Doku-triler” predstavlja vrlo zastupljenu formu hibrida dokumentarca i trilera, “Blistok” donosi svježe uvide na temu Bliskog istoka i islama, a u programu “DoXXL” pojedine će filmske projekcije pratiti prošireni razgovori sa željom da se potaknute šira rasprava s publikom o određenim osjetljivim društvenim pitanjima.
Osim međunarodne i regionalne konkurencije, ZagrebDox će prirediti niz službenih programa, Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarci i ADU Dox, te ZagrebDox Pro koji će okupiti filmske profesionalce iz cijelog svijeta na nizu radionica i majstorskih predavanja te jedinom regionalnom forumu za razvoj dokumentarnog filma.
(HRT)