Najveća izložba s kojom GMV gostuje izvan granica Hrvatske bit će dostupna javnosti do 27. kolovoza, a prije Sofije bila je postavljena u Beču 2014., i 2015. u Budimpešti i Bratislavi

U Nacionalnoj galeriji u Sofiji, jednoj od najvažnijih bugarskih kulturnih institucija, 30. svibnja je otvorena izložba „Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća“ Gradskog muzeja Varaždin, koja obuhvaća 81 sliku i skulpturu ponajboljih hrvatskih autora.

Djela se nalaze u fundusu Galerije starih i novih majstora GMV-a, koji čuva više tisuća djela razvrstana u sedam zbirki. Izložene su 64 slike i 17 skulptura umjetnika od Vlahe Bukovca, Otona Ivekovića, Ljube Babića, Vladimira Becića, zatim Miljenka Stančića, Ive Režeka, Borisa Švaljeka, Nenada Opačića, pa do Vatroslava Kuliša koji radi i u 21. stoljeću.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini, istaknuo je da se izložba smjestila u jednom od možda i najvažnijih galerijskih prostora u Bugarskoj, Nacionalnoj galeriji, nekadašnjem carskom dvorcu, te da je velika čast predstavljati, ne samo Gradski muzej i Varaždin, već i Republiku Hrvatsku.

– O značaju izložbe govori i podatak da ostaje otvorena do 27. kolovoza – kazao je ravnatelj GMV-a.

Izložbu je otvorio ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Ivo Stier koji je u službenom posjetu Bugarskoj. Izložba je opisao kao odličnu priliku da se prijateljskoj zemlji prikaže hrvatska kultura i umjetnost.

– Zahvaljujući Muzeju grada Varaždina i dobroj suradnji s Ministarstvom kulture te našem veleposlanstvu ovdje u Bugarskoj, zajedničkim snagama i naporima danas smo otvorili ovu izložbu. Ova izložba obilježava i 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Bugarske i Hrvatske – rekao je Stier.

Prije Sofije izložba je premijerno postavljena u Beču 2014., a godinu kasnije u Budimpešti i Bratislavi.

Realizaciju ovoga projekta podržali su Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, odnosno hrvatska veleposlanstva u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj. To je najveća izložba s kojom GMV gostuje izvan granica Hrvatske.
(aktualno.hr)