Izložba je umjetnički projekt Gradskog muzeja Varaždin koji je poduprla Zaklada „Hrvatska kuća“ pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH kao koordinator promocije hrvatske kulture. Organizirana je suradnjom MGV-a, Veleposlanstva RH i Ministarstva kulture SR te predstavlja najznačajniji projekt u okviru programa bilateralne kulturne suradnje Hrvatske i Slovačke 2015.

U prestižnom prostoru velike secesijske dvorane Ministarstva kulture SR 5. svibnja svečano je otvorena reprezentativna izložba „Velikani hrvatske umjetnosti 20.stoljeća“.
Izložba je umjetnički projekt Gradskog muzeja Varaždin koji je poduprla Zaklada „Hrvatska kuća“ pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH kao koordinator promocije hrvatske kulture. Organizirana je suradnjom MGV-a, Veleposlanstva RH i Ministarstva kulture SR te predstavlja najznačajniji projekt u okviru programa bilateralne kulturne suradnje Hrvatske i Slovačke 2015. Ovo je ujedno i prva izložba u Slovačkoj s audio-vodičem (automatska mobilna aplikacija). Predstavljeno je 55 umjetničkih djela vrhunskih majstora hrvatskog slikarstva i skulpture iz fundusa Galerije starih i novih majstora Muzeja grada Varaždina, među kojima su djela Bukovca, Medovića, Becića, Kraljevića, Stančića, Dulčića, Murtića, Kuliša i dr. Otvorenju izložbe odazvalo se preko dvije stotine uzvanika, među kojima i visoki predstavnici slovačkog političkog, javnog i kulturnog života, hrvatske manjine u SR i diplomatskog zbora.
Izložbu je prigodnim govorom otvorio veleposlanik Muljačić koji je naglasio bliskost Bratislave i Varaždina, baroknih gradova i povijesnih prijestolnica, koji pripadaju srednjoeuropskom kulturnom miljeu, a i danas njeguju vrijednu kulturnu suradnju (primjerice tradicionalno gostovanje ansambla Varaždinskih baroknih večeri). Potom je o izložbi, Muzeju i gradu Varaždinu, koji je jedan od kandidata za europsku prijestolnicu kulture 2020, govorio ravnatelj GMV-a Bojanić Morandini. Glazbeni dodatak programu bio je nastup mladog gitarista Antonija Peršaka koji je izveo Duarteovu „Sonatinu Liricu op.48“. Nakon otvorenja izložbe priređen je domjenak za uzvanike uz vina varaždinskog kraja. Izložba je otvorena za javnost od 6. do 30. svibnja.
(sk.mvep.hr)