Veleposlanikov nastup izazvao je oduševljenje hrvatske iseljeničke zajednice u Sao Paulu čiji je „Hrvatski tjedan“ dr. Štambuk otvorio, uz nastup „Vokalista Salone“ i folklorne skupine „Jadran“ Društva prijatelja Dalmacije u prostoru kluba „Croatia Sacra Paulistana“

Veleposlanik RH u Brazilu dr. Drago Štambuk gostovao je na brazilskoj nacionalnoj Globo televiziji sudjelujući u programu brazilske mega-zvijezde Jo Soaresa. Dotičnoga smatraju institucijom poput Davida Lettermana ili Oprah Winfrey. Povod razgovoru bio je skoro otvaranje Svjetskog nogometnog prvenstva.
Hrvatski veleposlanik, ponukan voditeljem Soaresom, osvrnuo se na prvu utakmicu Svjetskog prvenstva Brazil-Hrvatska, kazavši kako je prema redu veličine Brazil 150 puta teritorijalno veći od Hrvatske, a 50 puta brojnije populacije, pa je spomenuti susret usporedio s mogućom utakmicom Brazil-Paraiba, ili pak, Brazil- Alagoas, ili Brazil-Espirito Santo, spominjući najmanje brazilske savezne države koje su brojem stanovništva i površinom približne Hrvatskoj. Time je dodatno argumentirao snagu hrvatske nogometne vrste, koju – naveo je – zovu i „Europski Brazil“, istaknuvši i sudjelovanje dvojice Brazilaca u hrvatskoj momčadi – Sammira, rodom iz Salvadora i Eduarda da Silve, iz Rio de Janeira.
U drugom dijelu razgovora voditelj Soares zanimao se za hrvatski jezik pa je zamolio veleposlanika da izgovori svoju pjesmu, kako bi brazilska publika osjetila šum hrvatskoga jezika. Drago Štambuk pročitao je pjesmu Crni val, iz svojih izabranih pjesama „I šišmiši su ptice iz bespjevne zemlje“. Vidno impresioniran veleposlanikovim čitanjem, Jo Soares je priznao kako se nikada nije osjećao većom neznalicom nego u trenutku slušanja hrvatske poezije.
Na kraju nije moglo bez politike pa je veleposlanik morao objasniti raspad Jugoslavije navodeći nutarnju agresiju najvećega naroda protiv ostalih, nazvavši je silovanjem unutar obitelji, kao uzrokom raspadu bivše zajedničke države.
Brazilski voditelj, poznat i kao književnik, poklonio je hrvatskom veleposlaniku svoju knjigu „Čovjek koji je ubio Getulija Vargasa“ s posvetom na hrvatskom koju je Štambuk na zamolbu Soaresa morao glasno pročitati dvaput.
Veleposlanikov nastup izazvao je oduševljenje hrvatske iseljeničke zajednice u Sao Paulu čiji je „Hrvatski tjedan“ dr. Drago Štambuk otvorio sljedeće večeri, uz nastup „Vokalista Salone“ i folklorne skupine „Jadran“ Društva prijatelja Dalmacije u prostoru kluba „Croatia Sacra Paulistana“. (Večernji list)

Video